,,Мокро'' смилане на малца

Модератор: Martin

,,Мокро'' смилане на малца

Мнениеот spas0456 » 02 Апр 2014, 19:35

Здравейте.
От скоро практикувам мокро смилане на малца
около 200-250 грама вода през пулверизатор на 10 кг. малц.
Та да попитам за предимства и недостатъци на това смилане.
Аз виждам засега само предимства като
люспата е почти цяла
по бързо прецеждане
минаване само веднъж през валците.
spas0456
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 04 Дек 2012, 15:02

Re: ,,Мокро'' смилане на малца

Мнениеот cervesa » 02 Апр 2014, 20:47

Да,правилно си отбелязал-люспите са почти цели и се отделят по-лесно,което впоследствие улеснява филтрирането.От друга страна оголената сърцевина се смила по-добре и озахаряването,съответно ефективността е по-добра.
Когато мелницата е качествена ,винаги е препоръчително ,малца да се овлажнява.
В професионалните пивоварни,при смилането малца винаги се овлажнява.Също така,съществува и метод ,при който,малца се накисва за няколко часа във вода.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: ,,Мокро'' смилане на малца

Мнениеот victoryvt » 20 Май 2016, 09:26

Пуснал съм артикул "Мокро смилане ..." в магазина.
Който има желание да го ползва, нека има пред вид следните особености :

1. Трябва да се употреби материала веднага след получаването. Тъй като все пак е внесена известно количество вода и има опасност от мухлясване. Но все пак става дума за ден-два след получаването на пратката.
2. Въвел съм минимално количество от 2кг. за мокро смилане, тъй като за по-малко не е удачно да се подготвя отделна кофа, вода, пръскачка и т.н. Отделно дето понякога намокрения малц остава и по валовете и между тях. Т.е. ако се опитам да смеля 100гр. мокро е много възможно отдолу да излязат само 50 ...
3. Моля да се ползва този артикул предимно за смесени в един плик малцове, за да не си играя да мокря по отделно малки количества. Разбира се, ако става дума за по 10кг. от различни видове малц няма проблем.

Предимствата на мокрото смилане са очевидни. Аз лично за моите варки вече само така си меля зърното. Екстрактивността е голяма , а промиването е песен.

Цената е 45 ст. за кг. най-вече заради голямата занимавка с намокрянето и изчакването преди мелене. Но си струва.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: ,,Мокро'' смилане на малца

Мнениеот Dejmos » 20 Май 2016, 10:30

Може ли да посочиш приблизително с колко се увеличава теглото на малца при мокрото смилане. Примерно 10 кг сух малц след мокро смилане тежат ХХ килограма.
За да можем да си направим сметката за куриерите и да няма изненади.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: ,,Мокро'' смилане на малца

Мнениеот victoryvt » 20 Май 2016, 13:08

За 10 кг. не повече от 500мл. вода. Едва ли ще се отрази на сметките :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: ,,Мокро'' смилане на малца

Мнениеот cervesa » 20 Май 2016, 15:55

Мокро смилане и чак след 3 дни озахаряване!!!!!????
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: ,,Мокро'' смилане на малца

Мнениеот victoryvt » 20 Май 2016, 17:26

500мл. вода на 10кг. малц качват влажността му с 5% (демек колкото е на немалцуваното зърно или на стар и овлажнен малц)
Няма какво да стане за ден два, за повече и аз не го препоръчвам.
Всъщност може би е по-правилно да го наричаме "кондиционирано" или "овлажнено", а не мокро.
Аз за себе си последния път го мелих вечерта, а озахаряването го започнах сутринта в 10ч.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: ,,Мокро'' смилане на малца

Мнениеот cervesa » 20 Май 2016, 21:50

В Германия съществува практика (сега само в малки,семейни пивоварни) смленият малц,да се НАКИСВА във студена! вода още предната вечер!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: ,,Мокро'' смилане на малца

Мнениеот victoryvt » 21 Май 2016, 10:26

Значи аз съм германец тогава :)
Миналата година го пробвах и понеже позасилих огъня при загряването я загорих, и от тогава имам страх от загаряне (загарофобия) :D
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: ,,Мокро'' смилане на малца

Мнениеот Foreigner » 21 Май 2016, 13:40

Мокрото смилане ще се получи ли с мелницата тип Корона от магазина?
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Следваща

Назад към Мелене на малца и мелачки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron