Днес реших да си дам парите за нещо чешко - бирата Бернард, която я има в Била на цена без малко 4лв. (3.89) за 500мл. бутилка с телена капачка.
Защо се спрях на нея ?
1. Заради капачката
2. Заради надписа че не е пастьоризирана и съдържа дрожди - действително има утайка и се надявам да са живи и здрави (или поне една две клетки от 100)
3. Защото пише че пивоварната е семейна.
4. Защото ми се пиеше пилзнер, ако може чешки. А този е с Жатец (поне така пише на етикета).
В момента се изстудява на водна баня докато аз се мъча с едно детско пеещо килимче, което не иска да пее
После ще докладвам и как е на вкус.
Ето я в чашата :
Прави впечатление, че пяната не е с малки балончета, както аз съм възприел за критерий за качество и отлежаване.
Не е и съвсем бяла на цвят.
Вкусът обаче ...
Много напомня на моите домашни бири - усеща се и мириса на маята, даже повече отколкото аз съм свикнал.
Жатецът се забелязва веднага
не може да се сбърка !
По-добре е балансиран хмеловия вкус отколкото аз съм постигал.
Оставя горчив послевкус, който се очертава след известно време, а не веднага.
Не е натрапчив, напротив - приятен е и те кара да замезиш.
Цветът обаче ме изненадва - далеч от представата ми за светлозлатисто - по-скоро отива малко на към кафяво-жълто, каквото е и на промишлените пилзени в България. Това не ме кефи.
Бирата иначе е пивка, леко малцова, не сладни както Пилзнер Уркуел (поне този в Била).
Пяната не се задържа много много по чашата, но прави страхотно впечатление постоянното отделяне на балончета от дъното на чашата. Дори и сега - 10 мин. след наливането - пак продължава.
Този процес държи един малък слой пяна на повърхността (около 2 мм) който не изчезва доста време след наливането и пиенето.
Като цяло бирата е един добър представител на чешкия пилзнер.
Ако някой друг я е пил нека каже как е от неговата гледна точка.
Ето и още снимки :