Бирите, които опитваме

Модератор: Martin

Re: Бирите, които опитваме

Мнениеот alvinator » 22 Мар 2014, 20:26

Даниел,
в София си го купих, кварталното магазинче.
С "отскоро" визирах това събитие: „Шуменско“ обедини „Светло“ и „Premium Malt“ в едно. Линкът е към един страхотен блог, в който често се споменава домашното пивоварство у нас, знаете го ;)
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Бирите, които опитваме

Мнениеот victoryvt » 29 Мар 2014, 15:13

Днес реших да си дам парите за нещо чешко - бирата Бернард, която я има в Била на цена без малко 4лв. (3.89) за 500мл. бутилка с телена капачка.
Защо се спрях на нея ?
1. Заради капачката :)
2. Заради надписа че не е пастьоризирана и съдържа дрожди - действително има утайка и се надявам да са живи и здрави (или поне една две клетки от 100)
3. Защото пише че пивоварната е семейна.
4. Защото ми се пиеше пилзнер, ако може чешки. А този е с Жатец (поне така пише на етикета).

В момента се изстудява на водна баня докато аз се мъча с едно детско пеещо килимче, което не иска да пее :)

PIC250.jpg


После ще докладвам и как е на вкус.

Ето я в чашата :
PIC251.jpg


Прави впечатление, че пяната не е с малки балончета, както аз съм възприел за критерий за качество и отлежаване.
Не е и съвсем бяла на цвят.

PIC252.jpg


Вкусът обаче ...
Много напомня на моите домашни бири - усеща се и мириса на маята, даже повече отколкото аз съм свикнал.
Жатецът се забелязва веднага :) не може да се сбърка !
По-добре е балансиран хмеловия вкус отколкото аз съм постигал.
Оставя горчив послевкус, който се очертава след известно време, а не веднага.
Не е натрапчив, напротив - приятен е и те кара да замезиш.
Цветът обаче ме изненадва - далеч от представата ми за светлозлатисто - по-скоро отива малко на към кафяво-жълто, каквото е и на промишлените пилзени в България. Това не ме кефи.
Бирата иначе е пивка, леко малцова, не сладни както Пилзнер Уркуел (поне този в Била).
Пяната не се задържа много много по чашата, но прави страхотно впечатление постоянното отделяне на балончета от дъното на чашата. Дори и сега - 10 мин. след наливането - пак продължава.
Този процес държи един малък слой пяна на повърхността (около 2 мм) който не изчезва доста време след наливането и пиенето.
Като цяло бирата е един добър представител на чешкия пилзнер.

Ако някой друг я е пил нека каже как е от неговата гледна точка.

Ето и още снимки :

PIC256.jpg

PIC253.jpg
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бирите, които опитваме

Мнениеот mirix » 29 Мар 2014, 15:20

По добре пий по вече бири и пей ти :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Бирите, които опитваме

Мнениеот cervesa » 29 Мар 2014, 16:38

"Бернард" е един от най-добрите чешки пивовари,от няколко години са собственици и на един от най-старите малцерай в Чехия.Ако намериш ,опитай и тъмното му пиво(шварцбир,тмави лежак:)
Ситните мехурчета са характерни и трябва да се търсят в ейловите бири,за лагерните пилзове,по-едри мехури са си напълно в стила.
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Бирите, които опитваме

Мнениеот SDS » 29 Мар 2014, 16:43

Скоро я открих в кaуфлaнд 3,60лв. мисля че беше Bernard e нaистинa много хубaвa бирa дори нa дъното нa бутилкaтa се зaбелязвaше мaлко утaйкa.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Бирите, които опитваме

Мнениеот vsd » 30 Мар 2014, 10:29

Вчера опитах Old Winter Ale на Fullers
http://www.ratebeer.com/beer/fullers-ol ... ottle/299/

Не е лоша бира, усеща се карамеления малц в нея, също и вкуса на хмел.

Тъмния Bernard, наистина е много хубав, особено наливния. Викторе, гледам че си писал за Пилзнер Юркуел. Опитвал ли си я преди повече от 2 години. Беше много хубава бира. Сега определено я развалиха, хмела се усеща много по-малко, сладникава е и има гадни вкусове каквито има голяма част от БГ бирата и не им е работа да присъстват в лагерна бира. Може би и те са почнали да слагат немалцови добавки, може и само за БГ да се прави такава.

Подобно е положението и с Гинес-а. Преди беше доста по-плътен, сега плътността е много към тази на водата, но пък пак ми харесва като цяло.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Бирите, които опитваме

Мнениеот alvinator » 30 Мар 2014, 10:37

От ново квартално магазинче, в което имаше поне 100 вида бири.

mazbp.jpg


На етикета на чешки пише "BEZ PASTERIZACE", а на българското стикерче върху бутилката - "пастьоризирано". На чешкия етикет коректно си е отбелязано, че има и захар.
Бирата е страхотна, точно мой вкус - горчива, усеща се малца. Забравих цената, някъде около 2 лв. беше.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Бирите, които опитваме

Мнениеот ameba13 » 30 Мар 2014, 20:33

Викторе,
чашата ти не е достатъчно добре измита - личи си по голямото количество балончета полепнали по стените. На това се дължи и отделянето на балончета през цялото време, което пък не позволява на пяната да стихне. Наскоро пих бира в чаша Heinеken, която на дъното имаше лазерно гравирана звезда. Малки дупчици които служат за образуване на зародиши на балончета. Ефектът е същия - балончета през цялото време и тънка пяна, която не изчева - иначе бирата беше доста зле - хайнекен..

Съгласен с коментара ти - жатецът в тази бира кърти!, като има впечатляващо малцово тяло без да сладни, а горчивината е категорична без да е натрапчива.

Интересно ми е какво ще постигнеш с култивирането на маята от тази бира - аз лично пробвах 2 пъти и ударих греда. Освен това до колкото успях да разбера, тази мая не е маята използвана за главната ферментация, а се добавя на по-късен етап. За последното няма как да съм сигурен де.

Също препоръчвам "обикновения" Бернард - ABV 3.8% (предполагам десетка). Супер освежаваща и лека за лятото, също толкова добре охмелена като горната svetacni lezak!

Наздраве
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Бирите, които опитваме

Мнениеот victoryvt » 31 Мар 2014, 08:56

Айде сега пък чашата ми крива ...
А дрождите в бутилката наистина са живи !
Сложих в събота 100мл. мъст от 10гр. сух екстракт и 100мл. вода (след обработка в микровълнова и охлаждане) и днес вече има пяна.
Жалко че вече няма да правя лагери, времето не позволява.
Ще пробвам да ги замразя с глицерин за догодина. Или по-простия вариант - като дойде лагерно време ще си купя още един Бернард :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бирите, които опитваме

Мнениеот vsd » 13 Апр 2014, 09:23

Опитах тази биричка - Greizer Schloss Pils. Цена в магазинчето в мола на Цариградско шосе - 2,60
http://www.greizer.de/en/beer-assortmen ... hloss-pils

Бях забравил какво е хубав светъл лагер, но си припомних. Хареса ми доста тази бира. В аромата не се усещаше нещо, може би заради пяната, но вкуса е много добър, усеща се много, много хмел, но не е прекалено като IPA-та на Brew Dog. Приятно горчива е и май вече ми е новия фаворит за светъл лагер. Тия дни ще си взема и един Бернард да пробвам.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

ПредишнаСледваща

Назад към Дегустации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron