http://www.enartis.com/download/oenoppi ... g_2010.pdfSorbitan monostearate or E491 is a common food emulsifying agent that plays a specific role in ADY as a cell protector during industrial drying operations. It also plays an important role during the rehydration phase carried out by the wine maker by ensuring yeast survival. The content of Sorbitan monostearate generally present is around 1%.
Груб превод на горното - Е491 е разпространен емулгатор, който се ползва за защита на клетките по време на индустриалното сушене на маята. Играе и важна роля по време на рехидратацията като помага на маята да оцелее. Съдържанието на Sorbitan monostearate най-често е около 1%.
Е491 има в почти всички сухи опаковки мая за хляб, вино, бира, и т.н.
Е 491 се използва в качеството си на емулгатор при производството на напитки, сосове, изделия от маслено тесто до 5 г/кг; сладолед и течни концентрати за чай - до 5г/л. В някои страни се използва като стабилизатор на консистенцията, сгъстител, текстуратор, свързващ агент в течни концентрации за чай, в плодови и билкови отвари - до 500мг/кг. При приготвянето на заместители на мляко и сметана, сладкарски изделия, дъвки, глазури и плънки, препоръчваното количество е до 5г/кг.
Сорбитан моностеарат се добавя също в биологично активни добавки, в хранителни оцветители.
Извън хранително-вкусовата промишленост, Е 491 намира приложение при направата на лекарства, козметични продукти (кремове, лосиони, дезодоранти), при производството на емулсии за третиране на растения.
Допустимото дневно количество от добавката е 25 мг на 1 кг телесно тегло. Веществото се разпада бавно в червата на сорбитол и стеаринова киселина, които напълно се разграждат и се усвояват от организма.
Е 491 се приема за вещество с ниска опасност по отношение въздействието му върху човешкото здраве. Не е опасно при попадане върху кожата или стомашната лигавица (оказва им леко дразнещо действие). Способността на кумулация е много слаба, мутагенна активност не е открита.
Това че в нещо има Е, не значи че задължително е вредно. Например Е150 е карамел. Е номерата са просто списък с продукти, които се добавят към храни. Не всичко от тях е лошо.
В нашия случай ако приемем че има 1% в пакетче мая, това прави 0,11 гр. за 20 литра бира. За 80 кг човек, допустимото количество е 2 гр. на ден. Дори и да можете да изпиете 20 литра за ден, пак няма от какво да се притеснявате