brokenerror написа:Проблема ми е, че вече съм направил 7-8 варки и всеки път началния ми екстракт е малко над 10, а озахарявеното си го правя както трябва, явно проблема ми е при промиването, защото чета тук във форума .. хора тук достигат екстракти от порядака н а 12-13 и т.н. Промиването го правя в лаутертюн но явно не ми се получава много добре. Температурата на водата я държа около 78 градуса, както и на малца... Дали изсипвам водата прекалено на бързо ....?
Понеже тук не виждам истинските имена на хората и не мога да се сетя дали колегата купува смлян или цялмалц или дали въобще от магазина го купува, та за да има разискване - нека каже :
1. Какъв е малцът.
2. Кой и как и с какво го е смлял.
3. Какъв е лаутертюна - колко му е мъртвия обем.
4. Каква е водата - ако може да провери твърдостта в данните на местния си В и К оператор.
5. По време на озахаряването прави ли проверка на киселинността.
Относно малките варки аз лично винаги съм се движил в границите на 60% екстрактивност, а при големите - 70. Причината е в мъртвия обем на лаутертюна. Ако той е 1-2 л. а ти майшваш и прецеждаш 12-13 - това си е 1/6 загуба.
Мога да изпратя смлян добре (от моята гледна точка) немски пейл малц за който гарантирам 70% екстрактивност на практика добивана от мен самия. За тест.
70% екстрактивност значи от 2кг. малц да извадиш 1.4 кг. малцов екстракт. А това при 10л. пивна мъст е 13% Плато.
Не е важно колко е в края на варенето, защото всичко зависи от силата на врене и размерите на съда, но самият екстракт като абсолютна стойност е все един.
Пример : вадиш 10л. на 10% преди варенето - това е 1кг. екстракт.
След края на вренето имаш 8л. на 12%, което е пак 1кг. екстракт.
Та викам - дай повечко данни да видим има ли нещо притеснително изобщо.