Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Модератор: Martin

Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот SDS » 17 Фев 2014, 21:27

Здрaвейте
Пускaм тaзи темa, зaщото вече много хорa ме питaт. Зaщо едно време бирaтa след няколко дни стaвaше нa пaрцaли и се рaзвaляше?
И кaкво е утaйкaтa след гaзирaнето?
Aко някъде в форумa имa подобнa темa моля дa ме извините.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот cervesa » 17 Фев 2014, 22:21

Ами да питаме Иван Карагьозов.Това е въпрос към професионалисти.Нека помага.Ние можем да се съгласим,или не.?
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот almus » 15 Мар 2014, 13:53

В дрождите,които използваме сега има консервант.Преди повече от 20 години всички си спомняме,че имаше бира със срок на годност 3-5 дни.предполагам,че тя е била без никакви консерванти.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот SDS » 15 Мар 2014, 14:41

Блaгодaря зa отговорa вече и aз имaм отговор нa този въпрос
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот cervesa » 15 Мар 2014, 15:39

almus написа:В дрождите,които използваме сега има консервант.Преди повече от 20 години всички си спомняме,че имаше бира със срок на годност 3-5 дни.предполагам,че тя е била без никакви консерванти.


И откъде го научи това ,че има консервант в дрождите?Може би са пастьоризирани?:)
Не пускайте такава грешна информация ,без да сте убедени.Сега ще настане страшна дискусия за поредната дезинформация!
Ама и Карагьозов,не ще да помага!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот victoryvt » 15 Мар 2014, 22:11

Няма такова нещо -в дрождите да има консервант.
Това е оксиморон - "дървено желязо".
Причината е много проста - консервант е вещество, което пречи на развитието на всякакви дрожди, бактерии и т.н.
Ако в сухите дрожди има такова вещество -например - натриев или калиев сорбат, калиев метабисулфид, серниста киселина и всякакви други - ферментация просто няма да тръгне, дрождите ще измрат.
Дори и специално селектираните винени дрожди , които са издържливи на серен двуокис се влагат в гроздовата мъст най-рано 2 часа след третирането й с КМБС или серниста киселина - за това време серният двуокис си е свършил работата - избил е вредната микрофлора и е излетял или се е свързал с безвредни съединения.
Фактът че нашите бири - които са бутилково доферментирани - издържат по година и горница , се дължи на наличието на дрожди вътре в бутилката.Освен това ние правим предимно с горна ферментация - а едно време и сега, заводите правят лагерна бира - нейните дрожди не държат на топло.

Едно време не пастьоризираха бирата за да пестят пари, а и технологиите не са били толкова добри както сега.
Филтрацията не е била на сегашното ниво и т.н. и т.н.
Но същото важи и за нас - и ние ако филтрираме и не пастьоризираме бирата си - и тя ще се развали бързо.
Обратно - бутилково доферментираната ни бира не се разваля заради способността на дрождите да си бранят територията - те са паднали в утайка, но не са мъртви. Освен това метаболитите им по време на доферментацията естествено потискат чуждите бактерии и не им дават да се развиват.
Абе и едно време си имаше бири които държаха с месеци - т.н. специални пива - просто тях ги пастьоризираха, а масовата бира си вървеше така директно, за по-евтино.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот SDS » 16 Мар 2014, 09:38

Блaгодaря Виктор, темaтa ще е полезнa зa всички нa които им се зaдaвa този въпрос. :P
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот almus » 22 Мар 2014, 20:07

Е491 го има в дрождите на Ферментис и на други марки.Виж опаковката.Определят го като естер, който иска да чете в инет за е491.Дали е491 е консервант можем да попитаме вещи лица.Аз не споря, може и да греша, но това, че пия бира с Е491 не ми се харесва и въпреки това ще правя.Някой беше казал , че ядем толкова Е-та и сме живи,та една бира ли ще ни види сметката.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот alvinator » 22 Мар 2014, 20:17

малко bg-mamma стана дискусията.. ;)
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот almus » 22 Мар 2014, 20:54

Съгласен колега.Обясни какво е Е491 и да сме бирения форум.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron