Промиване

Дискусия относно методи и приспособления за по-добро и по-бързо прецеждане и промиване на малцовите трици.

Модератор: Martin

Промиване

Мнениеот brokenerror » 22 Мар 2014, 16:49

Кажете най-ефективния начин за промиване на озахарения малц..
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Промиване

Мнениеот cervesa » 22 Мар 2014, 18:10

Бих отговорил така:С вода!Топла!До 78/80*С!
Кажи какъв е проблема?При варене в торба са едни проблемите,с фалшиво дъно други,с нарязана тръба, трети,с оплетка от мека връзка ,четвърти....
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Промиване

Мнениеот brokenerror » 22 Мар 2014, 18:44

Проблема ми е, че вече съм направил 7-8 варки и всеки път началния ми екстракт е малко над 10, а озахарявеното си го правя както трябва, явно проблема ми е при промиването, защото чета тук във форума .. хора тук достигат екстракти от порядака н а 12-13 и т.н. Промиването го правя в лаутертюн но явно не ми се получава много добре. Температурата на водата я държа около 78 градуса, както и на малца... Дали изсипвам водата прекалено на бързо ....?
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Промиване

Мнениеот almus » 22 Мар 2014, 19:38

Опитай пропорцията 1.5кг малц 3л вода при сегашния начин на озахаряване.Не знаем как ти е смлян малца също така.Иначе аз промивам като изсипвам порции озахарена мъст в празен съд и доливам загрятата вода в останалата каша.После прецеждам зърното с гевгир, марля и готово.Моя начин противоречи на класическия , но винаги получавам добра бира.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Промиване

Мнениеот brokenerror » 22 Мар 2014, 21:39

Не че и аз не получавам хубава бира, но има още какво да се желае. Малца ми е нито много, ситен нито много едър..
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Промиване

Мнениеот SDS » 22 Мар 2014, 22:31

Aз ползвaм прaвилото 1/3 зa озaхaрявaне 1/4 зa промивaне.
Също не се получaвaше, но смених електронния термометър със стъклен потояем и гледaм водaтa зa промивaне дa не пaдa под 73-74'С повече е около 78'С поддържaм темп. с бързовaр зaсегa. Стaрaя се дa не рaзмътвaм мaйшa и водaтa дa си кaпе леко кaто не остaвa нa сухо.
Стaрия термометър явно ме лъжеше зaщото сегa получaвaм по добър екстрaкт.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Промиване

Мнениеот cervesa » 22 Мар 2014, 23:25

Колега,brokeneror,както виждаш при споделен проблем ,много хора са готови да споделят опит и съвети :D
Според мен ,провери си съотношението малц/вода (това се нарича "хидромодул") ,при началото на майшването(озахаряването)
Спазвай правилото:при тъмно пиво 1;2,5(3),при светло пиво 1:3(4).При първия случай първия екстракт трябва да е около 20*Плато,при втория около16*Плато.
Промиването става винаги с температура на водата 75/80*С,за да се разтворят захарите,но да не се пресечат белтъците.
Промиваш,докато ,при контрол с рефрактометъра,течащата мъст достигне 3-5 *Плато.
Успех и наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Промиване

Мнениеот brokenerror » 23 Мар 2014, 07:40

Пропорцията ми е на 1 килограм малц 3 литра вода за озахаряваме и 4 за промиване..
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Промиване

Мнениеот vsd » 23 Мар 2014, 10:11

brokenerror написа:Температурата на водата я държа около 78 градуса, както и на малца...

Нали нямаш предвид че майшуваш при 78 градуса? Само водата за промиване ти е толкова, нали? Майшуването при каква температура го правиш?
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Промиване

Мнениеот brokenerror » 23 Мар 2014, 16:28

Загрявам майша до 78 градуса като в същото време и водата за промиване я правя на 78 градуса и промивам..
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Следваща

Назад към Прецеждане и промиване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron