С хлебна мая става прилична бира, но не е необходимо. При такъв голям избор от дрожди ...
Колегата от Димитровград правеше често с мая и твърди че ставала прилична, та питайте него - никнейм - Стасика.
За мен твърдението че дрождите определят голяма част от вкуса в съвсем на място казано.
Така е.
С един и същ материал, но с различни дрожди можеш да получиш коренно различни бири.
С маята за хляб ще стане мътна бирата, защото те не са флокулентни.
Освен това ще изядат още повече екстракт и тялото на бирата ще се оголи.
А за това че колегата Алмус твърди че бирата му нямала бирен вкус , а плодови нотки - това с ферментация на 9 гр. както казва няма как да стане. Би могло да се случи при по-високотемпературна ферментация, но за 9 гр. ...
И още нещо - температура на ферментация е тази вътре в съда, а не около него.
Аз в момента имам 10гр. темп. в гаража и 13 гр. вътре във ферментора. Така че за температура бих репортнал 13, а не 10.