1 ден след бутилирането казваш... и то с посяване на нови дрожди...
50мл. х 13% Плато = 6,5 грама захар на бутилка от 500 мл. - множко е според мен...
Аз повече от 3 грама захар на бутилка от 500 мл. не слагам и ми се получава перфектна газировка. Дори не слагам допълнително дрожди.
Ами точно 24 часа след посяване, дрождите са най-активни, ферментацията е най-бурна, в бутилката се съдържа достатъчно СО2, който все още не е разтворен в бирата и е под налягане. Нормално да изригне като гейзер!
Аз бих ти препоръчал да изчакаш няколко дни за газировка при стайна температура. След това още една седмица в хладилник с температура между 2 и 4 градуса по Целзий. Така ще има достатъчно време повече СО2 да се разтвори в бирата (при ниски температури разтворимостта на газовете в течност е по-голяма - Физика...).
Чак след това отвори една бутилка за проба.Ако пак изригва пяна, значи си жертва на някое или няколко от следните неща:
1. В бирата е внесена "зараза" - разни нежелани бактерии и диви дрожди.
2. Бутилките не са били добре дезинфекцирани преди бутилирането.
3. Прекомерна газировка.
Това е моето скромно мнение, според моя скромен опит от около десетина варки.
Все пак и аз съм начинаещ в занаята.
П.П. Нека ме поправят по-опитните колеги, ако греша някъде...