Казан - въпрос!

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Казан - въпрос!

Мнениеот brokenerror » 15 Мар 2014, 15:02

Пичове, имам голям казан - меден - калайдисан, като тия от едно време където нашите баби варяха лютеница в тях... та въпроса ми е мога ли да варя бирата в него?!??!?!
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Казан - въпрос!

Мнениеот cervesa » 15 Мар 2014, 15:40

НЕ!!!!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Казан - въпрос!

Мнениеот brokenerror » 15 Мар 2014, 15:47

Защо!?!??!
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Казан - въпрос!

Мнениеот victoryvt » 15 Мар 2014, 21:55

Чак пък толкова твърдо не ...
Заради калая, ама ако е чист калай - няма проблем, друг е въпроса дали циганина дето е калайдисвал не гоемешал с олово.
Демек - ако си сигурен че е калайдисан с чист калай - дерзай, нема проблеми.
Ако обаче има и олово - недей.

В магазина имам китайски неръждаеми казани от 100л. с дебелина 1мм.(реално е около 0.75), аз ползвам такива за моята система и засега съм доволен.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Казан - въпрос!

Мнениеот daniel.trifonov » 17 Мар 2014, 11:49

Вероятността да е калайдисан с чист калай е много малка. Калаят не омокря така добре повърхността на съда, който се калайдисва и си е голям майсторлък да се направи добро покритие. Докато масово разпространените калаено-оловни сплави са много по-лесни за ползване, много по-достъпни и значително по-евтини от калаена слав за калайдисване. Казвам калаена сплав, защото чистият калай е нестабилен и при около 13°C има трансформация от едно състояние в друго, при което става на прах (калаена чума).
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Казан - въпрос!

Мнениеот mirix » 17 Мар 2014, 13:02

Ако трябва да бъдем по точни се калайдисва с калаено-оловна смес. Чувал съм, че ако се ползва за вода не етолкова проблемно. Но ако е за готвене където е киселинна среда се получава реакция с покритието. От там следват ефектите на римляните :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Казан - въпрос!

Мнениеот daniel.trifonov » 17 Мар 2014, 13:45

Да де - същото казвам и аз калаено-оловна сплав и то най често 60/40 Sn/Pb. Сплав е смес от няколко метала (и/или въглерод при стоманите и чугуните), като кристалните им решетки се преплитат.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна


Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron