Относно озахаряването и т.н. пакетно промиване (batch sparging) - там идеята е не да се майшва във всичката вода, а след края на майша да се влее наведнъж водата за промиване и просто да се вдигне нагоре торбата с триците да се доотцеди.
Естествено ефективността на метода е по-малка, но не прекалено малка.
Защо ?
Ами представете си при стандартният метод за промиване какво остава в триците след края му - мокри трици , но мокри с течност с 2% екстракт (и на теория и на практика - мерил съм го - водата за промиване е точно колкото да промие до край всички захари като накрая тече нещо с екстракт 2%, а е започнало с екстракт 20% при 12% бири).
А при това пакетно промиване се случва следното - в майша с екстракт около 20% се влива повече вода отколкото е обема на течността в него.
Спомнете си - 1:3 е съотношението зърно:вода за озахаряване , а 1:4 е водата за промиване.
Така екстракта пада повече от двойно - от 20% става 10 и надолу.
Изваждането на торбата с триците не променя този процент. Но в триците тоя път остава течност не с 2% , а с 10% екстракт.
Или иначе казано - онзи 1л. на килограм зърно който изхвърляме с триците има 10% екстракт, а не 2% както е в стандартния метод.
Ето и точна сметка :
Да предположим че нашата ефективност на преобразуване и извличане на захари от кг. зърно е 70%.
Тогава от 1кг. зърно ще извадим 700гр. захари (екстракт).
Разтворени в 3л. вода дават : 0.7/3.7=19% Плато
Нека сега влеем още 4л. вода за промиване наведнъж.
Екстрактът пада на : 0.7/7.7=9% Плато !
След изпаряване на 1/6 до 1/5 от водата по време на варката - ние ще получим краен екстракт :
7/5=1.4л. вода се изпарява
екстрактът е : 0.7/(7.7-1.4)=11.1%
Ето защо при този метод няма да получим 12% както става обикновено, а 11.1%
Вариантите са - да се намали водата за промиване на 3л. вместо 4 за 1кг. зърно.
Или да се вари много повече за изпаряване на около 1/4 от водата.
И в двата случая имаме загуба на екстракт, но не е чак прекалена.
Или пък вместо предвидените кг. зърно може да се добави още 10% и да не се променят литрите вода.
При нормалното проточно промиване щяхме да изхвърлим с триците 1л. на 2% или около 20гр. екстракт от 700 произведени. (3% загуба)
А сега изхвърляме 1л. с 9% екстракт или 90гр. (13% загуба)
Разликата е точно 10% загуба на екстракт спрямо стандартния метод.
С толкова трябва да се завиши или зърното или да се намали водата, за да постигнем същото каквото се очаква от рецептата.
Но това е за нова тема - пакетно промиване спрямо проточно.
Някой по желание да я започне ?