Идея за ферментор

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Идея за ферментор

Мнениеот victoryvt » 10 Мар 2014, 12:18

Да, за под 50л. е общо взето глезотийка.
Но за 100 и нагоре има смисъл.
Обаче трябва да се чете и относно разликите в процеса на ферментация в ЦКТ и в отворена среда - бидон или воден клапан - все тая.
В ЦКТ има значение и височината на съда и от там налягането в долните слоеве.
Още повече се променят нещата ако решиш да ферментираш под налягане (с цел после да не газираш по какъвто и да е начин).
Разгледайте учебника на Кунце или който и да е друг (има ги из руските сайтове в превод на руски) и ще видите колко дълбока е теорията на ферментацията в различните й разновидности.
Долната конусна част има едно неоспоримо предимство - още в началото на ферментацията долу има една утайка от неща, които не са дрожди - недопрецедени белтъци, хмелови частици ит .н. - можем много лесно да се оттървем от тях с просто изпускане от най-долния кран. След което каквото падне в утайка долу е дрожди или мъртви дрожди. С ново отваряне на крана се оттърваваме и от тях и бирата си остава горе за лагеруване. Няма местене в други съдове, няма миене на други съдове и дезинфекция с всички последици - опасност от зарази, както и от оксидация.

Между другото - на многото сега започнали да пивоварят зимата колеги искам да им напомня, че топлото време много бързо ще ги приземи от еуфорията на първите успехи. И оксидацията и вкисването и заразите са 10 пъти по-чести лятото.
Но не се отчайвайте, всяка нова варка е пирон в градежа на домашния пивовар.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Идея за ферментор

Мнениеот Bozhidar Aleksandrov » 12 Мар 2014, 00:52

Викторе, недей ни стряска така :).. Наше село и през лятото си е студено и ако продължаваме да финкваме всичко и да сме внимателни, всичко би трябвало да е на ред. Иначе за конусовиден ферментор и ние с Митака го мислим.... Имаме доста добър заварчик на неръждавейка и взима разумни пари, а и близо до ГБ има на склад неръждавейка листове на доста добри цени.
Bozhidar Aleksandrov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 22
Регистриран на: 20 Ное 2013, 14:58

Re: Идея за ферментор

Мнениеот victoryvt » 12 Мар 2014, 09:41

:D
Действайте, само така !
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Предишна

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

cron