По-добре мини на 10гр. малцов екстракт на литър. Хем по-малко ферментируеми захари има, хем внася минерали, хем го кльопат дрождите с кеф.
Аз тествах тоя вариант в бирата правена с Нова ТВ.
Бутилките се газираха идеално, няма лоши миризми и всичко е 6.
Но пак казвам - за бутилковата газировка е много важно има ли изобщо и в какво състояние на духа и тялото са дрождите. При работа със силно флокулентни и седиментни щамове (такива, които силно се слепват и силно падат на дъното) е възможно особено при по-дълго лежане във ферментори - да няма никакви живи дрожди в бутилките или поне да са в силно грохнало състояние.
(Щамовете Safale S04, Nottingham, и всички лагерни дрожди)
Тогава се получава или негазирана сладникава бира, или слабогазирана с лоши миризми.
Представете си един маратонец след пресичането на финала да го опънете да бяга още 10км.
Ще ги избяга , ама ще го избие на далеч не много приятни мисли.
Същото е и с дрождите след ферментацията - там са, ама не им се работи вече.
Можем да ги стимулираме с нови минерали и захари (кислородът е забранен - ще окисли бирата). Или просто да ги заменим с пресни и силно развити.
Т.е. вместо вливане на захарен или малцов разтвор - да направим лек стартер с него като добавим съвсем малко дрожди - на 20л. бира под 1гр. сухи. Или ако сме правили двустепенна ферментация - може да вземем малко седимент от дъното на втория ферментатор.
Така подготвеният стартер при положение че не се аерира - ще потръгне след няколко часа.
Веднага го вливаме в източената за бутилиране бира и след добро размесване - следва бутилиране.
Така постъпих при тая именно Ново-телевизионна бира и сега се радвам на резултата.
Между другото вчера им изпратих 2 бутилки от тяхната си бира + 1л. от моя бохемски лагер. Дано ги оценят подобаващо.