Първа проба на новата тенджера- английски битер

Модератор: Martin

Re: Първа проба на новата тенджера- английски битер

Мнениеот mirix » 06 Мар 2014, 21:36

Значи света е дал бол бири и рецепти. В България пивоварството има традиции. Това на пречи на бира алаМиро или Викторианска да влязат в европейките тайни рецепти.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Първа проба на новата тенджера- английски битер

Мнениеот cervesa » 06 Мар 2014, 21:53

Миро,до голяма степен имаш основание.Важно е бирата да е пивка и да ти харесва.
Това с негазираните англииски ейлове,си е мания на КАМРА в Англия.Иначе във всички журирания се оценява положително добрата пяна,и най-вече, колко време ще се задържи и дали оставя следи по стените на чашата.Е високоалкохолните няма как да са с добра пяна,алкохола не го позволява.
Така ,че -Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Първа проба на новата тенджера- английски битер

Мнениеот mirix » 06 Мар 2014, 23:48

Малко ще се отклоня от темата. Извратеняци по целия свят много. Лично аз съм на мнение че трябва да се създаде европейска система и журиране за бирите. Американците са си баш бая извратеняци и болни мозъци(без да искам да засегна някой). Също лично мое мнение че американци европейци азиатци си имат собсен естетически вкус.
Това е дълга и сложна тема и ще я разискваме на сбирката на по чашка.
Има доста народи, с по стари пивоварни традиции от нас и по-стари АДПБ-та нищо че нашата държава е по древна. Но както казва един чичко професор Вучков
"Времена и нрави"
Та идеята ми е на европейска съдийска асоциация с европейски стилове
Наздраве Все още съм на негазирана бира и ще минавам пак на 10 гр. на литър захар
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Първа проба на новата тенджера- английски битер

Мнениеот victoryvt » 07 Мар 2014, 09:28

По-добре мини на 10гр. малцов екстракт на литър. Хем по-малко ферментируеми захари има, хем внася минерали, хем го кльопат дрождите с кеф.
Аз тествах тоя вариант в бирата правена с Нова ТВ.
Бутилките се газираха идеално, няма лоши миризми и всичко е 6.
Но пак казвам - за бутилковата газировка е много важно има ли изобщо и в какво състояние на духа и тялото са дрождите. При работа със силно флокулентни и седиментни щамове (такива, които силно се слепват и силно падат на дъното) е възможно особено при по-дълго лежане във ферментори - да няма никакви живи дрожди в бутилките или поне да са в силно грохнало състояние.
(Щамовете Safale S04, Nottingham, и всички лагерни дрожди)
Тогава се получава или негазирана сладникава бира, или слабогазирана с лоши миризми.
Представете си един маратонец след пресичането на финала да го опънете да бяга още 10км. :)
Ще ги избяга , ама ще го избие на далеч не много приятни мисли.
Същото е и с дрождите след ферментацията - там са, ама не им се работи вече.
Можем да ги стимулираме с нови минерали и захари (кислородът е забранен - ще окисли бирата). Или просто да ги заменим с пресни и силно развити.
Т.е. вместо вливане на захарен или малцов разтвор - да направим лек стартер с него като добавим съвсем малко дрожди - на 20л. бира под 1гр. сухи. Или ако сме правили двустепенна ферментация - може да вземем малко седимент от дъното на втория ферментатор.
Така подготвеният стартер при положение че не се аерира - ще потръгне след няколко часа.
Веднага го вливаме в източената за бутилиране бира и след добро размесване - следва бутилиране.
Така постъпих при тая именно Ново-телевизионна бира и сега се радвам на резултата.
Между другото вчера им изпратих 2 бутилки от тяхната си бира + 1л. от моя бохемски лагер. Дано ги оценят подобаващо.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron