Да доложа развитието на последния лагер.
10 дена след заквасването сме в процес - диацетилна пауза (за два дена температурата във ферментатора е около 19гр.)
Екстрактът е паднал от 14% Плато начален на 2.5% . Което ме изненадва, но е истина.
Мерих и с голям захаромер и с рефрактомер по таблица :
Както е видно от картинката - рефрактомерът показва 7% Брикс , вписваме в таблицата горе - начален екстракт 14% и в дясно излиза реалната текуща стойност - 2.5%
Захаромерът ми също отчете точно 2.5%.
(температурна корекция сега няма защото вадя материал с темп. 19гр.)
Следва лагеруване за седмица в друг бидон и после пълнене в кегове, където ще си долагерува.
За съжаление темп. в гаража вече е около 9 гр. и няма да падне, но ... колкото - толкова.
Следващите лагери догодина през зимата.
На вкус и аромат биричката е прекрасна, няма странични вкусове, усеща се леко цитрово от цитрата, но и сладека вкарва типичен чешки вкус и мирис.
Пехато - кове точно 4.5
Мислех че ще е по-ниско, но не би.
Все пак водата беше необработвана , а само 50мл. млечна киселина не са достатъчни освен по време на майша (пеха тогава 5.2-5.1 - на което се и дължи по-голямото извлечено количество екстракт)
22кг. малц -> 105л. мъст с 14% екстракт е : 67% практическа екстрактивност (от 79-80 теоретична максимална)
Освен това в изхвърлените мокри трици имаме още екстракт (в случая - 20-30л при 2% захарност са около 0.5кг екстракт)
Алкохолът ще е : (14-2.5)*0.54=6.2%
Доста ...