Малцово уиски

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 03 Мар 2014, 11:15

Трябват ти дрожди за зърнен алкохол - има ги в магазина :
http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=11_12_19&products_id=57
Fermiol намират се в раздела за материали за вино и алкохол - дрожди за специални цели -
15 гр. стигат за около 20-25кг. зърно или около 100л. каша.
Ферментацията е много бурна, но иска високи температури - 25-30гр. , протича за около 72 часа (3 денонощия) и веднага след това трябва да се прави дестилация, защото кашата вкисва за часове - поради наличието на белтъци и несварената преди това каша.
Щом имаш колона - нагласи си рефлукса така че да тече около 75% алкохол от чучура по времена средната фракция (ако може), ако ли не - поне да е под 90%
После отлежаването се прави с разреждане до около 65 % и в дъбово буре, а а ко няма буре - с дъбов чипс - предимно силно печен, но и поне малко средно. Може и микс 1:1
Аерирането - с помпичка за аквариоум или с друсане и проветряване помага за по-бързото стареене.
Накрая малко кленов сироп и карамелизирана захар довършват вкуса.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Малцово уиски

Мнениеот недко » 05 Мар 2014, 21:03

до скоро варих с обикновин казан.Куловия ми е от скоро,може ли да ми обясниш повече за рефлукса. 8-)
недко
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 02 Мар 2014, 14:53

Re: Малцово уиски

Мнениеот недко » 05 Мар 2014, 21:12

колоната ми е от този тип
Прикачени файлове
колона.rar
...........
(39.12 KiB) 1319 пъти
недко
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 02 Мар 2014, 14:53

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 06 Мар 2014, 10:18

Интересно що й викаш кулов казан ...
Тъй като гледам картинката си я взел от Златна Бъчва - един гюм неръждавейка отдолу за казан и отгоре една тръба и после кондензер.
Това не е рефлуксна колона !
Вътре в тръбата има ли пълнеж ? Най-вероятно няма.
Няма и дефлегматор в горната част на тръбата ...
Т.е. това е колона без пълнеж и се разчита на пасивен рефлукс по стените на тръбата, което е по подобие на купола на алембик казана.
Т.е. в края на краищата на изхода на чучура няма да тече кой знае колко силен алкохол (малко повече отколкото би текъл от обикновен алембик)
Т.е. - за уиски ако е - може и да се наложи да правиш преварка.
Досега ползвал ли си я за нещо - ракия примерно ?
Ако да - помниш ли с какъв материал като сила си заредил и колко течеше от чучура ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Малцово уиски

Мнениеот недко » 06 Мар 2014, 12:56

Вече ще и викам рефлуксна ;) .взех го за преварки,НО В ПОСЛЕДСТВИЕ почнах да си печа в него,и ми харесва виш за силатана материал не мога да кажа с точност но от синя с лива с захар(около22%захарност) трагна на 85,гроздето на 80.праскова без занар около 70
Прикачени файлове
CIMG0912.JPG
061021_095610.jpg
стария воец
недко
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 02 Мар 2014, 14:53

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 06 Мар 2014, 13:34

Не, не е рефлуксна колона, защото няма ртефлукс и пълнеж. Точното наименование е фракционна колона.
При тия стойности дето цитираш мисля че ще стане и за еднократна дестилация на уиски, но може да се опита и по схемата - сирец-преварка (т.е. първоначално дестилираш без отделяне на фракции и събираш докато тече нещо различно от вода, след което така събрания материал, наречен сирец, го дестилираш втори път и тогава вече делиш фракциите)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Малцово уиски

Мнениеот недко » 06 Мар 2014, 13:52

може ле да я подобря по някакав начин.И и какво е рефлукс :?: :|
недко
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 02 Мар 2014, 14:53

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 07 Мар 2014, 10:11

Рефлукс е стичащ се надолу по колоната втечнен дестилат.
За да има рефлукс - трябва да има дефлегматор - устройство което втечнява всички или част от издигащите се нагоре пари.
От там и започва деленето на видове рефлуксни колони - LM, CM, VM

1. LM - Liqud Management - С регулировка на течната фаза : в горната част на колоната има дефлегматор, който втечнява всичко, после под него следва отливник и тръбичка навън с кран (иглен) и от нея след крана се събира дестилата. С този кран се регулира колко от втечненото да се върне обратно надолу в колоната (рефлукс) и колко да се приеме за отделяне в съд (отлив). Отношението на върнатото количество към отлятото в съда се нарича рефлуксно число (Reflux Ratio) и варира от 0 (нищо не връщаме в колоната /кранът е отворен на макс./ и тя вече не е рефлуксна колона) до безкрайност (нищо не отнемаме, а всичко връщаме - кранът е затворен). Чрез това рефлуксно число се определя и режима на колоната.

2. CM - Cooling Management - С регулиране на охлаждането - в горната част на колоната има дефлегматор, който е така изчислен че да може да втечни всичко само в максимален режим, а иначе втечнява само част от парите, след него следва тръба и още един охладител (както е при тебе) и от там вече тече втечнен продукт. Тук рефлуксното число се регулира чрез дебита на водата през дефлегматора. Колкото повече студена вода вкарваме - толкова повече рефлукс се стича надолу в пълнежа на колоната и по-малко продукт излиза през чучура.

3. VM - Vapour Menagement - С регулиране на количеството пари - този дизайн е по-особен с това че дефлегматорът е с константно захранване с вода, но има един ръкав тръбен през който се командва колко пари да стигнат до дефлегматора и колко пари да заминат за втечняване в кондензатора и да изтекат като продукт. Регулировката става с голямо габаритен шибърен кран, който трябва да държи и на температура. Има една особеност - при веднъж зададена регулировка рефлукса зависи от моментното съдържание на алкохол в парите - към края на процеса когато алкохолът намалява в изхода започва да намалява дебита до пълно спиране. Така опашните фракции остават автоматично отделени, без да е нужна намеса на човек. Но това е за сметка на оставането им в казана (загуба на алкохол).

Най-често използваните дизайни са LM и CM, аз лично съм фен на първия, но за ракия и уиски втория май има повече привърженици.
А, забравих да обясня за пълнежа на колоната.
Това е нещо с голяма повърхност - медна или неръждаема вълна, стъклени топчета, рашинг рингс, специални пружинки от медна или неръждаема тел и т.н.
Аз лично ползвам домакинска тел за чинии - за тръба фи 54мм с височина 60см ми трябват около 6 до 8 такива (от големите дето се продават поединично).
Смисълът на пълнежа е да осигури площ на контакта между течната и парната фаза на алкохолната смес.
Отдолу откъм казана се изкачват нагоре водоалкохолни пари с определено съдържание на алкохол, което постепенно намалява в процеса на дестилация.
Отгоре надолу слиза втечнен същия продукт - в пълнежа двете фази си взаимодействат , благодарение на което в горната част на пълнежа се концентрират парите с максимално съдържание на алкохол, поради което и се получава по-добро разделяне на фракциите - ЕАФ (естероалдехидна фракция), глави, среда, опашки.
Поради концентриращото действие на рефлуксната колона в изхода тече дестилат с алкохол над 90% - максимално достижимият процент при атмосферна дестилация е 96.5%.

В твоя случай лесно можеш да приложиш CM дизайна като навиеш външно в горната част на тръбата под термометъра медна тръба фи 6мм така че да се получи външна серпентина с около 20 навивки. Трябва да се навива плътно по стената на тръбата и да се намаже гъсто с топлопроводяща паста.
Тръбата ще напълниш с тел за чинии до височина малко под долната точка на серпентината (на около 20-30см под горния край на тръбата).
И това е всичко. Естествено трябва да пуснеш вода през серпентината като по-студения край е отгоре, а отдолу да излиза гореща вода. Вариантите са два - или паралелно на водата в хладника за продукта или последователно, като в последния случай ще е пътя следния - водопроводната студена вода влиза в долната точка на хладника (както и досега) а от горния край изходящата топла вода влиза в горния извод на дефлегматора, а от долния му излиза съвсем сгорещената вода и заминава в канала или за събиране за нещо.
Естествено дебита на вода ще трябва да го увеличиш.
С дебита на водата се регулира всичко в колоната - целта е при константно загряване отдолу - да се фиксира показанието на термометъра на стойност около 78-79 гр. - тогава през чучура ще изтича дестилат с максимален алкохолен градус. Така се изкарват първачните фракции.
В последствие може да се понамали малко водата, с което термометърът да си вдигне показанието на около 80-85 и през чичира да тръгне повечко дестилат, но с по-нисък алкохолен градус (около 85%), като наближат опашките пак се увеличава дебита на водата с което се търси максимално връщане на термометъра до 78-79, което към края на процеса ще е трудно, а съвсем накрая и невъзможно.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Малцово уиски

Мнениеот недко » 07 Мар 2014, 14:49

порачката ми доиде :) .как да разбера че уискито се нуждае от преваряване :idea: 2
недко
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 02 Мар 2014, 14:53

Re: Малцово уиски

Мнениеот недко » 07 Мар 2014, 15:00

не че съм стигнал до там де :) за сефте ще озахрявам,а и от досега прочетеното за ферментацията ще трябва да използвам нагревател за аквариум да постигна 25/30 гр. на материяла.до сега използвах ел.одяло за нагреватела не се бях сетил(а го имам) :idea:
недко
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 02 Мар 2014, 14:53

ПредишнаСледваща

Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron