Вече имаме и сумарната таблица със стиловете с превод на български език.
Таблицата е построена по следният начин:
Всеки стил (категория) си има номер (арабски числа),във всеки стил има видове(подкатегория) ,които са означени с главни латински букви.Първата колона след името на вида дава границите в които се движи началният екстракт ,като числото представлява специфичната плътност,следващата колона са границите на финалния екстракт,пак като специфична плътност ,следващата колона е обемното съдържание на алкохол,следващата IBU-дава границите в които се движи горчивината внесена от алфа киселините на хмела,последната колона SRM дава границите на цвета на пивото.
Преобразуването на специфична плътност в градуси Плато и Брикс и обратно,както и пресмятането на алкохола в обемни проценти можете да намерите в следващия файл ,в който съм събрал тази информация и е изключително удобен за ползване.
Лично аз съм си разпечатал и двата файла,ламинирал съм ги (за да не се мокрят с бира
)и са настолно помагало в процеса на варене на домашно пиво.
По този начин ,можете да намерите стила на своята бира .А това е важно при участие в конкурси,тъй като когато се представя мостра за участие,производителят трябва да укаже в кои стил и категория участва,например
стил(категория) 13,вид (подкатегория) А-означава Сух Стаут.
Това се прави тъй като журито съди по стилове т.е. Стаут,Портер,Пилзенер и т.н.
Не е страшно ако домашният пивовар е целил един стил или вид пък се е получил друг,важно е когато представя за участие бирата си да посочи крайният резултат.
По нататък ще се запознаем и как на практика се организира конкурса,какви бланки попълва журито и какви са процедурите.
Наздраве!