Резултати от 3-ия Международен Конкурс Будапеща'2014

Тук ще информираме всички относно предстоящи срещи, събития, конкурси, състезания, фестивали и т.н. на Асоциацията на домашните пивовари в БГ или форума.

Модератор: cervesa

Re: Изпращане на образци за 3-ия Конкурс Будапеща'2014

Мнениеот cervesa » 20 Фев 2014, 16:51

Просто искам да спазваме някакъв ред който се еналожил по света.Няма да делим пари ,а и не трябва.Нищо лично-и аз съм си показал бирите ,но са в чаша....
Доколкото закрепването-правилото е да се свалятлесно и в тяхната цялост,наложило с е е и с ластик и с тиксо,стигя да еяснокак да се свали етикета-по света има сигурно хиляди начина да се закрепят лесно етикети върху бутилка-например с дъфка:)

Наздраве и успех на всички-в Будапеща ,ще се представим 6 бири(досега заявени)!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Изпращане на образци за 3-ия Конкурс Будапеща'2014

Мнениеот dandilov » 20 Фев 2014, 16:57

Има ли ограничение за цвета на бутилките?
Зелени може ли да са?
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Изпращане на образци за 3-ия Конкурс Будапеща'2014

Мнениеот victoryvt » 21 Фев 2014, 10:28

Може, изискването е само за материала - стъкло !
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Изпращане на образци за 3-ия Конкурс Будапеща'2014

Мнениеот cervesa » 17 Мар 2014, 14:00

Ето и кратък отчет за конкурса:
Конкурсът се провежда стриктно по правилата на BJCP.
Допуснати редовни участници във всички категории-188
Първия ден,успоредно с категоризирането на участниците се проведе и конкурс за професионални унгарски микро пивовари,които бяха представили 16 образци на пиво.
Оценяването се извърши от чуждестранно жури включващо: Петер Богдан-представител на словашките домашни пивовари и организатор на конкурса „Бяла врана“,Кошице,Ладислав Ковач,собственик на пивоварна „Калтенекер“,Андрей Чапка-председател на хърватските домашни пивовари и Темелко Пампов –председател на АДПБ.
Избрана е форма само с чуждестранни съдии,тъй като се предполага ,че местните любители на пивото познават продуктите на микропивоварите .
За победител бе излъчено пиво на Legenda Pub.
Оценяването на домашното пиво започна в 8.30 ч.на 15.03 и продължи през целия ден,като резултатите бяха обявени в 20.00 часа.
Оценяването се извършва „на сляпо“,т.е.не се знае представената мостра на кой пивовар е.
Оценява се съгласно BJCP,по 5 критерия,като максималният брой точки е 50 и поставя пивото в следните групи:


Изключително пиво (45 - 50): Пиво на световно ниво за категорията.
Превъзходно пиво (38 - 44): Представя категорията по най-добрия начин.има нужда от минимални
Много добро пиво (30 - 37): Спазени са всички изисквания на категорията,с някои малки пропуски
Добро пиво (21 - 29): Липсват някои характристики на категорията или малки недостатъци
Задоволително пиво (14 - 20): Несъответващи вкус и аромат.Липсват главни характеристики за категорията.
Проблемно пиво (00 - 13): Несъответващи аромати и вкусове преобладават.Невъзможно за консумация

Оценяването е задължително позитивно,като се описват недостатъците и се дават указания за подобряване на пивото.След конкурса ,всеки участник ще получи копие от дегустационните листи ,за обратна връзка.
Работеха 8 съдийски комисии,като две от тях,оценяващи Американски ИПА и Силен Портер,проведоха два сеанса,поради многото кандидати.
Участвах в журито ,оценяващо кат.Витбира
Проведоха се и две оценки за мини BOS(мини Бест оф Шоу),в категории,в които имаше изравнени резултати.
След определянето на победителите в категориите,комисия ,в която имах честта да участвам,определя BOS(Best of Show).При тази оценка ,съдиите,подреждат кандидатите ,по своя преценка.Резултата се осреднява и се определя BOS-a.
Тази година това е Отто Келемен,със своя Warrior-Strong Scotch Ale (Силен Шотландски Ейл).
(Това беше и моя фаворит)
Нашето представяне.
Имахме участие в 4 категории,с 6 образци.Можем да го оценим, като задоволително с оглед на бебешката възраст в която се намира българското домашно пивоварство,а именно:
1. Чешки(Бохемски) Пилзенски Лагер-20 участници
--------19 място (14т)
2. Овесен стаут-29 участници
--------14 място (22,3 т.)
--------23 място (16 т.)
3. Американски ИПА-58 участници
------19 място (26,8т.)
------42 място (15.8 т.)
4. Витбир-28 участници
------21 място (24,3 т.)
Постигнатите резултати дават основание ,да очакваме по-добри резултати в бъдеще,и един от пътищата е да се участва по-често и по-масово в конкурси,още повече в международни такива,където има възможност да се сравняваме с най-добрите и по-опитни от нас домашни пивовари.
Предстоят конкурсите в Рожнава,Загреб,Хоршов,Житец ,както и три наши ,български конкурси.
Призовавам към масово участие,а на сбирката в Пловдив на 12.04 ще споделим и опита по оценка на пивото и технологията.Донесете възможно повече домашна бира,желателно е също така,койтоима и провалена бира също да я донесе-не можем да си позволим да закупим сет с аромати.
Наздраве и успешни варки!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Предишна

Назад към Срещи, конкурси, състезания на АДПБ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта

cron