и аз сварих първата бира

Модератор: Martin

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 12 Яну 2014, 09:09

Имам един въпрос ,искам да направя тъмен ейл и питам какво да сложа светъл малц и малко гарафа или трябва и още нещо?????????
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот Hristo » 12 Яну 2014, 17:06

Можеш да пробваш с около 87 % светъл, 10 % карамюних и 3 % карафа. А ако си любител на по-силните усещания - 82 % светъл, 10 % карамюних, 8 % карафа :)
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 12 Яну 2014, 17:40

Не съм фен на толкова тежки бири даже тъмния лагер дето го правих първия, малко го преохмелих и сега върви трудно .Трябва само да намеря хмела който ми допада и да внимавам в количествата иначе от светлия немски малц съм много доволен ,много вкусна и плътна е бирата.Сега мисля за един ейл по рецептата за начинаещи с хмел холертау да видя какво ще стане
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 16 Фев 2014, 17:47

един въпрос .намерих един калкулатор за ибу ама някои мойе ли да ми преведе какво означава
batch size
boil size ??????
за да задам правилните параметри и да изчисля ибу-то
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот victoryvt » 16 Фев 2014, 19:39

Батч сайз е обема след варката и след охлаждането.
Бойл сайз е обема преди варката - трябва да е с около 1/5 повече .

Т.е. преди варенето имаме 36л. мъст с захарност 10%
Варим и изпаряваме 6л. вода.
Имаме 30л. бирена мъст с плътност 12%

Задаваш за батч сайз 30л.
за бойл сайз 36
за ОГ - 12% (Target Original Gravity)

За хмеловете се задава че са на пелети, колко им е алфата, колко минути са врели от слагането до края на варката.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 19 Фев 2014, 13:45

Разбрах , много благодаря
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 19 Фев 2014, 14:11

ама на ог като напиша 12 и не ми дава резултат затова го оставям така 1.055 и така смятам .Така ще стане нали????
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот victoryvt » 19 Фев 2014, 16:28

12% е по Брикс/Плато , а 1.048 е по SG - гледай си точно системите.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 20 Фев 2014, 07:19

Добре,все пак всичко се учи с времето .Само сметките с охмеляването да не объркам, иначе тъста като пробва тъмната бира каза ,че е супер само дето малко нагорчава ,но няма да остане .До скоро и успех
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот mirix » 20 Фев 2014, 10:26

Ще накараме Веселин Маринов да напише една песен "Истинската бира е горчива" и тогава нещата ще се оправят
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron