от victoryvt » 15 Мар 2014, 22:11
Няма такова нещо -в дрождите да има консервант.
Това е оксиморон - "дървено желязо".
Причината е много проста - консервант е вещество, което пречи на развитието на всякакви дрожди, бактерии и т.н.
Ако в сухите дрожди има такова вещество -например - натриев или калиев сорбат, калиев метабисулфид, серниста киселина и всякакви други - ферментация просто няма да тръгне, дрождите ще измрат.
Дори и специално селектираните винени дрожди , които са издържливи на серен двуокис се влагат в гроздовата мъст най-рано 2 часа след третирането й с КМБС или серниста киселина - за това време серният двуокис си е свършил работата - избил е вредната микрофлора и е излетял или се е свързал с безвредни съединения.
Фактът че нашите бири - които са бутилково доферментирани - издържат по година и горница , се дължи на наличието на дрожди вътре в бутилката.Освен това ние правим предимно с горна ферментация - а едно време и сега, заводите правят лагерна бира - нейните дрожди не държат на топло.
Едно време не пастьоризираха бирата за да пестят пари, а и технологиите не са били толкова добри както сега.
Филтрацията не е била на сегашното ниво и т.н. и т.н.
Но същото важи и за нас - и ние ако филтрираме и не пастьоризираме бирата си - и тя ще се развали бързо.
Обратно - бутилково доферментираната ни бира не се разваля заради способността на дрождите да си бранят територията - те са паднали в утайка, но не са мъртви. Освен това метаболитите им по време на доферментацията естествено потискат чуждите бактерии и не им дават да се развиват.
Абе и едно време си имаше бири които държаха с месеци - т.н. специални пива - просто тях ги пастьоризираха, а масовата бира си вървеше така директно, за по-евтино.