Такаааа, макар и времето да не е много много за тъмна бира реших да направя една, е така за асортимент.
Всъщност това ми е втората варка, първата беше по рецептата на "за начинаещите".
А това е рецептата за stout-a
78.5% светъл бг. малц = 4.000кг.
15.5% карамюних = 0.800кг.
6% карафа = 0.300кг.
15л за озахаряване и 20л. за промиване
22гр. nugget - 15 мин след завирането (след 13тина минуте белтъците паднаха на дъното)
11гр. сладек - час и 15 мин след завирането SLADEK
11гр. дрожди S04
Трябва да получа 25 литра. Няма какво да си играем на дребно :Д
50-53С - 20 мин.
64-65С - 50 мин.
72С - 15 мин
Йодна проба - чернее, още 10 мин на 72С, йодна проба - перфектна
Качваме до 78С и започваме промиването. Промиването върви като песен с новата подобрена система
След като съм промил с половината количество вода, слагам течността на котлона, за да не изстива, през това време си продължавам с промиването. След 30 мин съм напълно готов. 30 литровата тенджера е до ръба, буквално, дори и малко повече, ама пуста лакомия..
Започваме да варим с 2кВт бързовар, като в началото помага котлона докато заври. След това бързовара се справя и сам с буйното варене. Естествено, колкото и да ми се искаше да се случи чудо, не се случи и започна да тече извън тенджерата. Стана голямо мазало, но всяка победа се нуждае от жертви, така че го приемам равнодушно.
1.30 часа варене, започвам охлаждането със серпентина, беше ми нужно 30мин за да сваля до 28С.
Тука започвам да подготвям дрождите, 120мл. кипната вода охладена до 35С , похлупена с фолио и оставена за не повече от 15 мин. Навил съм аларама, ако прескоча 15те минути, бях запланувал да сложа охладена пивна мъст, но не се наложи.
Ферментаторите са два, 10 литрова туба от минерелна вода и 20л. бидон.
Пробвах торбичката за филтриране на Виктор, супер е. Аз бях е навил в краищата, че малко голяма идва за 20л. бидон , но много лесно се получават нещата с нея. Предишният път с този тензух се измъчих и накрая налях всичко без да филтрирам.
След като разлях по ферментаторите, не съм аерирал. Пробвах да дундуркам бидона, но е голяма мъка и го оставих така. Разделих дрождите почти по равно(маааааалко повече сложих в бидона т.к. там е около 10л. на око, а в тубата от минерална вода 7л.) т.е. излизат 17л. , а не 25 литра както очаквах. Замерих с хидрометъра 15 цяло и маалко.
Нещо не излизат сметките. Слагам дрождите затварям и овивам хубаво около капака и капачката с хартиено тиксо, за да го чуя това прословуто бълбукане на водният клапан.
И какво се случва тука , повтарят се нещата от предишният път. Ни стон ни вопъл от клапана
Пяна 5 пръста, всичко изглежда супер, но клапана не пее, а това ме натъжава. Това е от сутринта 30 часа по-късно. Вчера дори пяната беше доста повече