Днес малко търпя критика
Допи ми се бира в офиса, и понеже не ми останаха тук никакви мостри се наложи да си купя - Бритос.
Ама нали все гледам да съчетавам приятното с полезното ...
Та ето малко измервания за конкретния екземпляр Бритос с посочени параметри на бутилката :
10.1% Плато екстракт (аз от толкова почвам да варя в казана за сгъстяване, ама нейсе)
4.5% алкохол
Така ...
Вземаме един нов рефрактомер (рефрактометър) , сверяваме го с вода - да показва 0% и мерим Бритоса :
Показва 5%
Напомням че имам качен тук един екселски файл за мерене на плътност с рефрактомер когато има алкохол в материала, та според него - при начална плътност 10.1% Плато и крайно показание на рефрактомера 5% - следва преизчисляване и реалната крайна плътност на Бритоса е 1.9% Плато.
Така ...
Сега да сметнем (10.1 - 1.9)*0.54 = 4.43% алкохол ! Което е много близо до заявеното от тях 4.5%
Тъй че за неверниците - моля : ето ви работещ начин да си сметнете алкохола в бирата - записвайте си началния екстракт преди ферментацията , отчетете крайния след края на ферментацията и си изчислете алкохола :
(начален - краен)* 0.54 = алкохол в об.проц.
Формулата е за % Плато, който ползва SG - има подобна формула друга.
Ако трябва да се доверим на данните от Бритоса - коефициентът 0.54 би следвало да се промени на 0.55 , но ...
Аз малко не им вярвам
Та - 0.54 или 0.55 - все пак дрождите не са все еднакви.
А разликата е само 1/100 от алкохолния процент.
Това е и точността на лабораториите ползващи ебулиометър за измерване на алкохола.
А някой съмнява ли се какво е показал пеха-метъра ?
Точно така ! Нищо по-различно от 4.5 !
За друго ако ли да не става, но за калибриране на пеха-метър комерсиалната бира е бетон.
Тествайте ако искате и други бири - Болярка и Загорка дават също 4.5 пеха винаги.
Тъмните им версии е възможно да са по-надолу в пехато.