Вчера (07.02.2014 - петък) правих демонстрационно варене на бира в домашни условия пред екип на Нова Телевизия у дома.
Аз започнах процеса около 9 часа сутринта, те дойдоха 10 и нещо тъкмо за края на озахаряването.
Стояха до около 12:30 когато вече вренето беше към края си.
Проследиха всичко интересно по самия процес - озахаряване, прецеждане и промиване, варене, охмеляване и т.н.
Надявам се да стане добър репортаж. Идеята е да се излъчи в сутрешния им блок - понеделник или вторник. Засега още не е ясно кога.
Ето и рецептата на самата бира :
1. Български светъл пилс малц - 1.8кг.
2. Караарома - 300гр.
3. Карапилс - 200гр.
4. Хмел Цитра внесен на три пъти - в началото на вренето, 20 мин. преди края и 5 мин. преди края - всяко внасяне е по две супени лъжици без да им меря грамажа. Виноват ! (около 10гр. на внасяне излиза)
5. Дрожди Нотингам - забравени в едно шишенце от миналата година - тъй като в момента свършиха в магазина. Направих стартер в буркан от 700мл. със около 2 лъжици захар, 100мл. бирена мъст от варката и вода - всичко това мина през микровълновата за 3-4 мин. после беше охладено на водна баня до 20гр. и бяха наръсени около 10гр. стари дрожди Нотингам. Оставих го да се развива чак до днес сутринта като снощи му долях още 100мл. бирена мъст.
Тази сутрин около 9ч. заквасих и аерирах добре всичко. Сложих клапана и ...
Чакане му е майката.
Ето и озахарителните подробности :
1. Размесване на 50гр.
2. Протеинова пауза 15 мин. на 53гр. и плавно вдигане до 62.
3. Задържане на 62 10 мин. и плавно вдигане до 67.
4. Задържане на 65-67 40 мин.
5. Плавно вдигане до 75 и йодна проба - 15 мин.
Озахаряването беше с 9л. вода, а промиването - с 10л.
Не съм подкиселявал или обработвал водата, забравих и ирландския мъх, но все пак мисля че стана доста бистра.
Ще я видим след ферментацията.
Тъй като количеството е малко (около 9.5л. излезе) мисля да я газирам по класическия метод с бутилкова доферментация с около 5гр. на литър захар.
А може да пробвам и с малцов екстракт - 7гр. на литър.
Ако някой има добра идея за етикет съдържащ и логото на Нова телевизия - ще съм благодарен да ми го изпрати , за да ги изненадаме
Текстът нека е :
NOVA TV Irish Red Ale
Домашна бира за репортери
и ценители
Съдържа : 3 вида малц, един вид хмел,
бирена мая, вода
Екстракт : 12.5% Плато
Алкохол : 5.1%