от cervesa » 31 Яну 2014, 09:12
Христо,как така си "изтървал" алкохола вместо 4% ,а 6%?
Ферментируемите захари ,ще изферментират и продуцират алкохол,независимо дали са ввъв ферментатора или в бутилката.
Ако,бутилираш с повече останали ферментируеми захари (т.е.по висок екстракт,напр.5*Брикс,вместо 3*Брикс),ферментацията ще продължи в бутилката,и ще ПРЕгазира бирата.Тогава при отваряне си пази очите:).
И едно допълнение:изкипяването на бутилката при отваряне се дължи на две причини:прегазиране (over carbonation), или втора причина- гашинг.
Прегазирането се получава когато се бутилира преди са напълно ферментирали захарите(повече от 1*Р)или се предозира захарния сироп.Това се случва най-често при домашните пивовари.
Гашингът,е неконтролирано разпенване ,и излизане на пивото извън бутилката,след като е отворена (без да направи фонтан),и е поставена на масата.Най-честата причина е заразаване на ечемика ,от който е произведен малца с гъбички Fusarium.Когато се използва качествен малц,този проблем се счита ,че го няма.
И да донесеш от този стаут да опитаме:)
Наздраве!