Трисъдова гравитачна ситема

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Трисъдова гравитачна ситема

Мнениеот victoryvt » 22 Яну 2014, 11:33

....
:idea:

(В процес на изработка ...)

Съдовете са готови - отвори, спойки, кранове, датчици, тръбички, филтрираща система ...
Сега съм на етап стойки за стената.
Греенето ще е с три газови котлона и два нагревателя на ток по 2кв. всеки.
Ето и принципната схема :

3-sadova-pivovarna.jpg
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Трисъдова гравитачна ситема

Мнениеот dandilov » 22 Яну 2014, 18:38

Чудесно хрумване!
Според мен би било добре да се сложи и една филтрираща система на казана за варене, по подобие на маштюна. Така ще се избегне допълнителното досадно прецеждане на пивната мъст преди зареждане на ферментатора ;)
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Трисъдова гравитачна ситема

Мнениеот victoryvt » 23 Яну 2014, 10:54

За "досадното" финално цедене имаме вече решение в магазина - торба от пресовани влакна с вместимост 10л. :
http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_7&products_id=224
CIMG2147.JPG


Захваща се за гърлото на бидон, може и на голяма кофа - има две здрави дръжки - тях може да ги вържете на дръжките на бидона или чрез препаска със въже или сезал на кофата.
Прецежда много добре, разбира се - не е нужно през нея да минава цялата пивна мъст. Достатъчно е да я изчакате да се избистри сама и започвате прехвърляне дали с маркуч или с канче - според вида на казана. Накрая последната порция мътилка минава през тази торба.
Можете да я оставите да се допрецежда докато си аерирате основното количество, или пък се занимавате с дрождите.
Може да се добави и на по-късен етап - след заферментирането чак. А може да се ползва и за карбонизация или за бъдещ стартер.
Варианти много.

Аз отделно имам идея и да прекарвам основното количество пивна мъст от крана на казана през един пластинчат топлообменник, за да ми свалям температурата много близо до тази на водопроводната вода (10-15гр.) за лагерна ферментация.
В професионалните инсталации има един допълнителен съд наречен "вирпул" (заемка от руски при превод от немско-английска литература) - това е едно просто ЦКТ (цилиндрично-коничен съд) в който бирената мъст постъпва отгоре и леко отстрани , така че да се получава завъртане и в последствие - водовъртеж (което е и точния превод на думата) - така утайките се завъртат и падат на дъното на съда, а бистрата пивна мъст се извежда от цилиндричната част на съда над тях.
В домашни условия това може да е един прост бидон с канелка - оставяме пивната мъст незаквасена да пренощува в него (стига да не е лято при 30-40гр.) и на сутринта източваме бистрата течност над падналите утайки в друг бидон.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Трисъдова гравитачна ситема

Мнениеот bororo » 28 Яну 2014, 20:39

Торбата за филтриране е страхотно попадение в магазина на Виктор.Изпробвах я и даде неочаквано добри резултати.Използвах я за прецеждане на охладената и утаената течност след изваряването.Прецеждането започнах със маркуч от бистрата част надоло .Никакъв проблем с оттичането,но когато достигнах на нивото на утайките ,смених съда и изсипах в торбата всичко останало.Торбата се напълни.Издърпах въженцето и го увих около гърлото на торбата ,вързах му краищата и я провесих над новия съд ,закрепена между два стола с домашна точилка.Течноста протече бавно ,но сигурно.След около половин час в торбата имаше гъста зеленикава кал,а в съда бистра течност без никаква утайка.Така спасих около 2-3л течност от изхвърляне .След това изхвърлих калта и измих торбата със силна струя вода. Почти всичко изпадна.Изпрах с прах за пране ,дезинфекцирах с белина и след изсушаване прибрах за следваща употреба.Мисля ,че с тази торба могат да се прецеждат и други неща напр.вино ,бистрена с белтък ракия.
bororo
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 04 Дек 2012, 12:08

Re: Трисъдова гравитачна ситема

Мнениеот cervesa » 02 Фев 2014, 11:49

Ето една отлична идея за трисъдова гравитачна система,разположена на по-малко от 1 кв.м.в стандартна апартаментна кухня:

3 vesselsDeutch.jpg
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Трисъдова гравитачна ситема

Мнениеот Boarhunter » 02 Фев 2014, 14:49

Торбата за филтриране е страхотно попадение в магазина на Виктор.


+1
Макар че в резултат на добрата работа на торбата ми се получи повече мъст за ферментация и сега кипи през водния клапан по пода, за "радост" на жената :D
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: Трисъдова гравитачна ситема

Мнениеот victoryvt » 15 Фев 2014, 13:32

shirm.jpg


Така ще правя аспирацията на системата.
Днес е ден за монтаж на тръбите по тавана, както и фитингите.
Търси се стар ширм с около 60см площ.
Вентилаторът е купен, сега мислим как да го куплираме към преход фи 110-фи200 , щото все пак той е 260мм :)

S-а на маркуча се налага за да не смучи вентилатора въздух през него.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Трисъдова гравитачна ситема

Мнениеот victoryvt » 17 Фев 2014, 10:23

Пичове,
Да живеят вторичните суровини !
Немрих си чисто нов работещ ширм - изхвърлен от Техномаркета заради смачкани ламарини при транспорта за 20лв.
(Жив и здрав да е колегата bororo че ме упъти)
Язък за парите дето дадох за външен вентилатор и прескъпите преходи ПВЦ от фи 110 на 200 и от 200 на 250.
Ма кой знай, може и тях да закача и да започне да ми изсмуква чорапите аспирацията :)

Но, в крайна сметка аспирацията вече е готова !
Остават малко електричарски работи, да доразпробия филтърната система, да завия казаните с изолация и да включа трите газови котлона на една бутилка с тройници и маркучи.
И ...
Ще им драсна клечката - образно казано.
Първа варка - тая неделя, дай Боже.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Трисъдова гравитачна ситема

Мнениеот mirix » 17 Фев 2014, 10:36

bororo знае всичко за вторичните соровини в региона
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Трисъдова гравитачна ситема

Мнениеот cervesa » 17 Фев 2014, 19:42

Какво е това "шрим",моля? :D
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Следваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

cron