от victoryvt » 28 Фев 2014, 20:55
С новата варилна система врътнах пак долу горе същото, макар че с хмела вече се различава :
1. БГ малц - 19 кг.
2. Карапилс - 3кг.
------------------------
общо 22кг.
кисел не съм ползвал, по време на озахаряването добавих 50мл. млечна киселина
Не съм обработвал и водата, защото нямаше време.
Относно заквасването - бях си събрал от предишната ферментация (по-точно от отлежаването) около 150-200мл. гъста дрождева суспензия. С нея направих следното :
1. Първа степен на стартера : 150мл. суспензия от дрожди + 50гр. сух малцов екстракт + 450мл. вода.
2. След час и нещо - беше шупнал много, добавих още 100гр. сух малцов екстракт и 1л. вода.
3. Втора степен на стартера - на сутринта (12 часа след точка 2.) добавих още 200гр. захар + 2л. вода + чаена лъж. фосфат композе.
Ферментацията на стартера се разви бурно и на около 15гр.
4. Трета степен - След още около 30 часа вече беше готова варката и от нея взех около 8л охладена и охмелена мъст. и я добавих в стартера. Останалата готова пивна мъст престоя в казана около 15 часа, след което я прехвърлих в бидона за ферментация и веднага я саквасих с 10-те литра стартер.
Ферментацията в бидона тръгна видимо още вечерта, а в момента върви с нормален темп (4 денонощия след заквасването) при температура 11гр в бидона и малко под 9 околна. Бидонът е завит с минерална вата.
В момента от 14% начален екстракт имам около 7.5% текущ, пеха 4.4 и никакви странични миризми.
На седмия ден ако екстрактът е слязал до поне 4-4.5 ще стоплям за диацетилната пауза и след това махам изолацията и на 14-тия ден местя за лагеруване.
За съжаление под 8 гр. температури не се очакват в гаража, но колкото - толкова.
Следващите бири ще са с горна ферментация.
Варката протече нормално, извадих около 100л с екстракт 14 и малко % , хмелът за вгорчаване беше Цитра - 80гр., а за аромат Сладек 100гр.