Бохемиан Пилзнер Лагер !

Модератор: Martin

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот victoryvt » 10 Яну 2014, 20:03

10.01.2014 19:00 - температура на ферментация 11.2гр. при околна 8.4
екстракт под 5.5%
Ферментацията е устойчива и сама си поддържа температурата при добре завит с изолация бидон.
Следващата проверка ще е в неделя (7 денонощия следзаквасването) вечерта.
Тогава ще решавам да местя ли в друг съд, да топля ли, да бистря ли ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот cervesa » 10 Яну 2014, 23:13

Ameba,мисля ,че тук вече трябва активно да се включиш в тази история -как се прави лагерна бира:)
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот victoryvt » 11 Яну 2014, 13:39

Той да вземе да се включи в унгарския конкурс с готова бира.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот ameba13 » 11 Яну 2014, 23:29

ехх.. с мойта варка от 10Л, ако оставаше бира за конкурси...
даже не оцелява да отлежи колкото трябва

а който иска да научи за лагерите препоръчвам
http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Fermenting_Lagers
аз лично го считам за добре написано и достоверно
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот cervesa » 12 Яну 2014, 13:09

Braukaiser е абсолютен маниак и дава много подробна информация извлечена от книгите за професионалисти,включително и тестове ,които той е правил.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот victoryvt » 14 Яну 2014, 23:38

Ден девети - екстракт малко под 3%, започваме стопляне до 19гр. и след още два дена (диацетилна пауза) ще се мести в друг бидон за лагеруване поне две седмици. И после още някоя и друга седмица в кеговете, доколкото успея да изчакам.
Пехато е 4.4 сега, надявам се да падне още.
Направих и един тест за бистрота - в сравнение с комерсиална Болярка с 10% екстракт начален, моята е по-бистра при все че е нефилтрирана и недовършена още.
Да видим след студеното отлежаване дали няма да помътнее (фюзелови масла).
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот DimVal » 15 Яну 2014, 12:01

Здравейте домащни пивовари,
По-долу прилагам превода на текста, който е постнал Виктор. Нямам претенциите, че познавам този език в детайли - не съм сигурен, че превода е точен и ще може да ви свърши работа:

Креусенинг е традиционният метод, който Германските пивовари използват за газиране на тяхната бира, най-често лагер бирите. Основно процеса се състои в добавянето на прясно ферментирала мъст към готовата за бутилиране бира. Креусенинга преодолява проблема на ставащите неизползваеми дрожди по време на лагер фазата на ферментацията. Той също така помага за изчистването на миризмата на бирата чрез редуциране нивата на диацетила, ацеталдехида и изсушава бирата.
Повечето йелове се ферментират достатъчно бързо, така че дрождите са все още активни по време на бутилирането. От това следва, че при тях рядко е необходим креусенинг. Едно изключение от това правило е при пшеничните бири. Те често се креусенингуват вероятно повече заради традициите, отколкото поради технически причини. Изглежда, че йеловете, които получават някакво студено подобряване на състоянието (Кьолш, Алтбиър) биха спечелили от креусенинга, но това е рядко срещано.
В традиционното Германско пиво варене креусенинга се извършва чрез добавяне на малка част от настоящата (най-последна) варка към варката, която е била направена преди 6 седмици. Ако Вие правите един и същ стил бира на всеки 6 седмици, този метод ще Ви е от полза (ще Ви свърши добра работа). Ако обаче това не е така, пред Вас има две опции:
1) Да държите в хладилника, в стерилен съд, някакво количество от Вашата последна варка (партида);
2) Да направите една малка мини-варка (мини-партида) на прясна бира.
Която и опция да се избере, критичните въпроси са: Колко креусенинг бира ми е необходима? и В какви условия трябва да бъде поставена тя?
Обикновено са необходими 20% от първоначалния обем. Обаче за да се достигнат исканото ниво на газировка са необходими настройки, зависещи от SG на Вашата мъст. Едно бързо изчисление показва, че 20% от една типична (обикновена) мъст ще даде твърде много газировка. Ако Вие съхранявате бирата в кегове 20% е ОК, но забележете, че Вие ще трябва да освободите някакво количество СО2 преди да сервирате Вашата бира.
Едно просто практическо правило е следното: За да получите приемливо ниво на газиране, Вие е необходимо да вдигнете SG на главната част от мъстта с 3 пункта. Вие може да постигнете това с прости пропорции, но забележете следния проблем: Вие ще искате дрождите да са активни когато бутилирате, така че Вие трябва да направите мъстта като стартер. Това ще намали SG, която първоначално сте имали, така че Вие трябва да преизчислите.
За мая Вие може да използвате пресен пакет с дрожди или можете да използвате един автосифон за да изсмучете малко от маяната тиня (yeast cake) от дъното на Вашия вторичен ферментор. Разклатете Вашия стартер и го оставете ден или два да стане пълен „креусен“. После чалъма е да се чака до деня за бутилиране, за да се направи призчисление. Проверете SG на Вашия „креусен“ с хидрометър. Сега използвайте пропорции, за да определите обема за добавяне, базирайки се на това колко дълго „креусен“-а трябва да стои преди да изферментира. Ето и един пример: Да предположим, че Вашия „креусен“ започва с тегло 45 (SG=1.045). Вие бихте очаквали той да изферментира при 11 или някъде там. Да предположим, че в деня на бутилирането теглото е 29. Това значи, че остава да се намали с 18 пункта. За да получите 3 допълнителни пункта към бирата, на Вас ви трябва 3/18=1/6 от първоначалния обем. За 5 галона на Вас ви трябват 5/6 галон от този стартер (1галон=4.5литра, 5х4.5=22.5литра, следователно: 22.5/6=3.75литра стартер).Ако Вие направите цял галон (4.5литра, вместо 3.75), тогава бирата ще остане с малко над (11 - предполага преводача). Забележете, че ако Вие чакате твърде дълго не ще имате достатъчно!
Така, че объркайте „креусен“ бирата със отлежалата бира и бутилирайте. За лагерните бири дръжте бутилките при ниска стайна температура за няколко дена и после бавно понижете до температурата за лагерните бири. Аз (автора) препоръчвам стоене на 50⁰F (10⁰C) за седмица или две. Отворете (с изгърмяване) една бутилка, за да потвърдите газировката, преди понижаването до крайната лагер температура на цялата партида. След 3-4 седмици отворете (с изгърмяване) друга бутилка. Вероятно Вие ще откриете, че сте създали една много хубава по-пивка лагер бира. Когато откриете това – отворете (изгърмете) и една бутилка за мен.
DimVal
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 19 Дек 2013, 15:18

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот cervesa » 15 Яну 2014, 20:59

Горе долу,с малко размисъл за усвояване,върши работа :D .
йелове =(да се чете) ейл)ейлови бири,ейлово пиво,горноферментиращо пиво)
SG=Spesific Gravity=Специфична плътност=Екстракт(След преобразуване -Градус Брикс(Плато)
Креусенинга би звучало по добре като КрАузенинг,на български
маяната тиня=утаенидрожди
Отворете (с изгърмяване)=отворете рязко
Благодарско за направения превод от името на всички домашни пивовари.

Наздраве!Prost!(Zum wohl!)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот ameba13 » 16 Яну 2014, 10:27

Викторе,
след като е бистра бирата можем да предположим, че ферментацията е приключила и дрождите са се утаили (малко преждевременно).
По принцип затоплянето трябва да започне докато все още имаме ферментация (затихваща, но все още активна).

Опитвал ли си я на вкус как е? (сладка ли е, мирише ли много на сяра, има ли много диацетил за чистене, нетипични вкусове?)
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот victoryvt » 16 Яну 2014, 10:41

Оспамихте ми темата с тия преводи :)

Днес ден 11 - приключваме с високотемпературната диацетилова пауза и започва охлаждане.
Предвижда се и преместване в друг бидон за лагеруване.
Крайна плътност - малко под 2.5%
С тенденция да падне още по време на лагеруването.
Ако ме избие съчмата може да й направя и едно подмладяване (както тук в БГ е известен краузенинга) :)
С още 10л. младоферментираща бира в момент на т.н. "високи завитки" (превод от немски през руски на Кунце) - това е момента на експоненциално размножаване на дрождите, малко преди да влязат в анаеробната фаза и да започне голямото сваляне на екстракта.
Цветът е перфектен - бледожълт, прозрачност след избистряне за ден в чаша - идеална.
На вкус се усеща младостта на бирата, но загатва за чудесен аромат след отлежаването.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Лагери (долна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта