от DimVal » 15 Яну 2014, 12:01
Здравейте домащни пивовари,
По-долу прилагам превода на текста, който е постнал Виктор. Нямам претенциите, че познавам този език в детайли - не съм сигурен, че превода е точен и ще може да ви свърши работа:
Креусенинг е традиционният метод, който Германските пивовари използват за газиране на тяхната бира, най-често лагер бирите. Основно процеса се състои в добавянето на прясно ферментирала мъст към готовата за бутилиране бира. Креусенинга преодолява проблема на ставащите неизползваеми дрожди по време на лагер фазата на ферментацията. Той също така помага за изчистването на миризмата на бирата чрез редуциране нивата на диацетила, ацеталдехида и изсушава бирата.
Повечето йелове се ферментират достатъчно бързо, така че дрождите са все още активни по време на бутилирането. От това следва, че при тях рядко е необходим креусенинг. Едно изключение от това правило е при пшеничните бири. Те често се креусенингуват вероятно повече заради традициите, отколкото поради технически причини. Изглежда, че йеловете, които получават някакво студено подобряване на състоянието (Кьолш, Алтбиър) биха спечелили от креусенинга, но това е рядко срещано.
В традиционното Германско пиво варене креусенинга се извършва чрез добавяне на малка част от настоящата (най-последна) варка към варката, която е била направена преди 6 седмици. Ако Вие правите един и същ стил бира на всеки 6 седмици, този метод ще Ви е от полза (ще Ви свърши добра работа). Ако обаче това не е така, пред Вас има две опции:
1) Да държите в хладилника, в стерилен съд, някакво количество от Вашата последна варка (партида);
2) Да направите една малка мини-варка (мини-партида) на прясна бира.
Която и опция да се избере, критичните въпроси са: Колко креусенинг бира ми е необходима? и В какви условия трябва да бъде поставена тя?
Обикновено са необходими 20% от първоначалния обем. Обаче за да се достигнат исканото ниво на газировка са необходими настройки, зависещи от SG на Вашата мъст. Едно бързо изчисление показва, че 20% от една типична (обикновена) мъст ще даде твърде много газировка. Ако Вие съхранявате бирата в кегове 20% е ОК, но забележете, че Вие ще трябва да освободите някакво количество СО2 преди да сервирате Вашата бира.
Едно просто практическо правило е следното: За да получите приемливо ниво на газиране, Вие е необходимо да вдигнете SG на главната част от мъстта с 3 пункта. Вие може да постигнете това с прости пропорции, но забележете следния проблем: Вие ще искате дрождите да са активни когато бутилирате, така че Вие трябва да направите мъстта като стартер. Това ще намали SG, която първоначално сте имали, така че Вие трябва да преизчислите.
За мая Вие може да използвате пресен пакет с дрожди или можете да използвате един автосифон за да изсмучете малко от маяната тиня (yeast cake) от дъното на Вашия вторичен ферментор. Разклатете Вашия стартер и го оставете ден или два да стане пълен „креусен“. После чалъма е да се чака до деня за бутилиране, за да се направи призчисление. Проверете SG на Вашия „креусен“ с хидрометър. Сега използвайте пропорции, за да определите обема за добавяне, базирайки се на това колко дълго „креусен“-а трябва да стои преди да изферментира. Ето и един пример: Да предположим, че Вашия „креусен“ започва с тегло 45 (SG=1.045). Вие бихте очаквали той да изферментира при 11 или някъде там. Да предположим, че в деня на бутилирането теглото е 29. Това значи, че остава да се намали с 18 пункта. За да получите 3 допълнителни пункта към бирата, на Вас ви трябва 3/18=1/6 от първоначалния обем. За 5 галона на Вас ви трябват 5/6 галон от този стартер (1галон=4.5литра, 5х4.5=22.5литра, следователно: 22.5/6=3.75литра стартер).Ако Вие направите цял галон (4.5литра, вместо 3.75), тогава бирата ще остане с малко над (11 - предполага преводача). Забележете, че ако Вие чакате твърде дълго не ще имате достатъчно!
Така, че объркайте „креусен“ бирата със отлежалата бира и бутилирайте. За лагерните бири дръжте бутилките при ниска стайна температура за няколко дена и после бавно понижете до температурата за лагерните бири. Аз (автора) препоръчвам стоене на 50⁰F (10⁰C) за седмица или две. Отворете (с изгърмяване) една бутилка, за да потвърдите газировката, преди понижаването до крайната лагер температура на цялата партида. След 3-4 седмици отворете (с изгърмяване) друга бутилка. Вероятно Вие ще откриете, че сте създали една много хубава по-пивка лагер бира. Когато откриете това – отворете (изгърмете) и една бутилка за мен.