Cervesa е прав да се чуди, ама никой не обърна внимание да каже после на автора на темата.
Та става дума все за ейлови дрожди. Дали ще са за пшенично пиво или за ечемичено - все коментираме ейлови дрожди.
Разликата е в характеристиките им, но са от един и същи клас - ейлови или горноферментиращи. Тези, които са за пшенични бири не се утаяват лесно на дъното и пивото стои дълго време мътно. Освен това продуцират (произвеждат) ароматни вещества, които до голяма степен са характерни за белгийски тип бири. Самата дрождева утайка в бутилката има специфични и много приятни вкус и аромат. Някои производители препоръчват да се налее половината бутилка в чашата и след като се изпие да се налее почти цялото останало количество, да се разклати леко бутилката, чрез завъртане и да се налее дрождевата утайка. Така потребителят ще се наслади на два различни вкуса от една бутилка бира.
Останалите видове ейлови дрожди се утаяват доста по-добре от дрождите за пшенични бири и при тях прозрачността на пивото е до кристална. Някои щамове (видове/сортове) залепват много добре за дъното на бутилката и трудно може да създадат мътност (например S-04).
Това е най-грубо разликата между пшеничните и другите видове дрожди с горна ферментация.
Друг клас са лагерните дрожди. Те изискват ниски температури на ферментация и ферментират от дъното на съда - долноферментиращи. Лагерни дрожди за пшенично пиво няма, което не означава, че не може да си направите пшеничен лагер с нормални лагерни дрожди. Просто те бързо улягат на дъното и няма да я има характерната мътност от дрождевата утайка, а още повече аромат.
За повече информация:
ДРОЖДИ