BIAB

Дискусия за методи, съдове, проблеми при озахаряването на кашата.

Модератор: Martin

BIAB

Мнениеот vsd » 16 Дек 2013, 15:20

Здравейте, иска ми се да поговорим за BIAB или горе-долу преведено на български - Варене в торба :)
Днес пробвах тази технология и засега ми се струва доста добър вариант. С две думи ще напиша каква е основната й идея за който не знае и не я е чувал.
При нормалния начин на правене на бира, майшуваме в някакъв съд с относително малко количество вода и след озахаряването, започваме да точим течността и да доливаме нова при малца, като целта е един вид да изплакнем малца и да изкараме захарите в него. Лошо на този метод е че трябва да имате 2 или 3 съда - за загряване на водата, за майшуване и филтриране и за събиране на уорта, с други думи трябва доста оборудване и хубаво смлян малц за да не запушва филтъра при филтрирането.
При BIAB ви трябва един голям съд, в който се правят всички операции. Тук идеята е първоначално да стоплите толкова топла вода, колкото бира ще искате да сварите, за разлика от нормалното майшуване, където се почва с доста по-малко вода. Взимате някаква торба, слагате я в стоплената вода и в торбата изсипвате малца. Изчаквате времето за майшуване да мине и вадите торбата. Малца остава вътре и се прецежда. Почвате да варите в същия съд и това е. Като цяло е доста по-проста схемата и за хора, които сега започват ми се струва доста удобна.
Какви са минусите - този метод се води с по-ниска ефективност от обикновения и трябва да си намерите материал подходящ за торба, която да е достатъчно фина за да филтрира малца добре. Аз си купих малко пластмасова мрежа за комари и пробвах с нея. Става доста лесно, обаче доста парчена преминават и остават в съда за варене. При мен за това помага и факта че меля малца със стара кафемелачка и става доста фин. Преди малко направих биричка по този начин и като стане ще пиша какво е излязло. Рецептата за бирата е:
2,25 кг пилзнер малц
0,2 кг караамбър
0,1 карапилз

Озахаряване 90 мин на 64 гр.

10 гр. нъгет при 60 мин
15 гр. каскейд при 30 мин
10 гр. каскейд при 5 мин

Целта е 14-15-16 литра бутилирана бира. Дрождите са Нотингам. Във ферментора отиде уорт с 10,5% екстракт. Около 17 литра сигурно се получи - галон от минерална вода е пълен на 3 см от ръба където почва да се скосява. Ше има към 2-3 литра утайка сигурно.
Почнах с приготовленията към 8 часа и към 13 бях готов. Преди заради трудното филтриране ми отиваха поне 8-9 часа на варка. Сега всичко мина много по-лесно и бързо.
Целта на направената бира е да стане за две седмици и да става горе-долу за пиене за това време, затова и рецептата е такава проста. Смятам след една седмица да бутилирам и след още една да я почвам, пък ще видим какво ще стане.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: BIAB

Мнениеот victoryvt » 16 Дек 2013, 17:17

Владо, аз отдавна творя в БИАБ - 100л. казан с вътрешен по-малък от неръждавейка разпробит отдолу и с малки краченца.
Първият опит беше с мрежа за комари вътре в него, но не ме удовлетвори, веднага след това си купих един голям парцал тензух и с него всичко е ток и жици.
Обаче ...
Прякото загряване на газ отдолу не води до очакваното - течността между двата съда завира почти, но температурата във вътрешния съд с майша не мърда.
Принудих се да правя рециркулация на тая външната течност с един маркуч и да я сипвам с канче отгоре вътре в майша.
Да, ама не - скоростта на изтичане от коша е много малка, особено по време на нагряване отдолу. Предполагам че заради някакво обратно налягане поради разширението на слоя течност.
Пробвах да спирам загряването докато рециркулирам, но това в само временно решение.
По-лесния вариант е с друг малък съд, в който да се стопля само гъсто от майша и да се връща обратно и това да се прави многократно докато се стигне до нужната температура.
(Нещо като декокция).

Е, естествено всичко си е както трябва ако правиш еднотемпературно озахаряване и уцелиш точната температура :)
Например - загрявам 60л. вода до 70 гр. и добавям 20кг. малц - температурата пада на около 65гр. и такава я поддържам с нагряване отдолу до пълно озахаряване.

Хубавото на метода е в компактността на всичко - после при прецеждането вдигам нагоре вътрешния съд с една лебедка и след като стъпи на едни дървени летви - започвам да вливам отгоре промивната вода, а отдолу директно в големия казан пада всичко прецедено.
Даже хубавото е че не чакаш цялото прецеждане да свърши, а започваш подгряването за завиране още в началото.
Снимки на казана ми има в темата за 90л. амбър по технология БИАБ.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: BIAB

Мнениеот vsd » 16 Дек 2013, 17:59

Аа, да, знам го твоя метод, аз затова се реших и да пробвам, но в доста по-малки количества. А темата я пуснах за да си пишем в нея детайли и идеи, да е подреден форума, а и може да помогне на някой който сега почва и няма много съдове.
После ще пусна 1-2 снимки на галона от минерална вода да видите утайката колко е.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: BIAB

Мнениеот daniel.trifonov » 17 Дек 2013, 14:23

Виктор, а ако махнеш крачетата на вътрешния съд и неговото "дъно" легне на дъното на външния, няма ли да се предава по-добре топлината?
Все пак няма да имаш тази възглавница от течност под майша.
Другото, което ми е интересно е, че след като повдигнеш коша не пишеш, че правиш рециркулация, т.е. сладката пивна мъст би трябвало да е малко или много мътна. След варенето ли филтрираш останалите фини частици и как е бистротата на завършената бира по този метод?

Поздрави!
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: BIAB

Мнениеот victoryvt » 17 Дек 2013, 19:41

"Би трябвало" , обаче не е :)
Тензухът върши идеална работа.
Обаче и по-бавно прецежда, но все пак - 120л. се прецеждат за около час, понякога и по-бързо (ако дръпна тензуха да е изпънат теква като река).

Махна ли крачетата предполагам че ще загори заедно с тензуха.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: BIAB

Мнениеот vsd » 17 Дек 2013, 20:06

Викторе, мислил ли си да разделиш малца в няколко торби от тензух и да ползваш само тях без металния кош и да ги вдигаш наведнъж с лебедката. Ако разделиш в например 7-8 торби, би трябвало да издържат тежестта. Гледам че чужденците ползват торби от воал и изглеждат доста здрави, защото някои хора майшуват за по десетина галона в тях и издържат
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: BIAB

Мнениеот vsd » 28 Дек 2013, 18:15

Бутилирах бирата преди 4 дни и вече я пия. Определено й трябва още отлежаване, но сравнено с Каменица, Ариана и т.н. и сега е много по-добра. Има много интересен и приятен аромат на карамел, който се усеща много ясно заедно с аромата на хмел. За другия път ще опитам да намаля хмела при 30 мин и при 5 мин. Доста утайка имаше във ферментора, може би 3-4 литра. Мрежата за комари е едра, а малца е доста финно смлян и доста преминава в уорта и затова ще търся тензух. Като цяло съм много доволен, бирата се получи добра и мисля че се отървах от гадния послвкус на лепило за пощенска марка от миналите три бири а и времето за правене на бирата е много по-кратко, което за мен е голям плюс.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: BIAB

Мнениеот victoryvt » 29 Дек 2013, 15:30

Гадния вкус на лепило е поради окисляване (оксидация).
Добре че беше Томаш Копира да ми го диагностицира :)
И оттогава като бутилирам гледам да не я разпенвами да е с минимално съприкосновение с въздуха.
И температурата е важна - сега зимата трябва много да се постарае човек за да я окисли или вкисне.

Относно БИАБ-а , засега си гоползвам почти без забележки.
Но в скоро време ще сменям казана, че забелязах отдолу няколко почти пробити места.
Та следващата система ще е друга - трисъдова гравитачна.
Най-високо - съд за греене на водата, под него странично - маштюн със система за филтриране, а най-долу - най-големият съд - за варенето. Охлаждането може да стане и с поточен охладител от тип тръба в тръба, а стоплената вода отива под налягането на водопровода нагоре в първия съд и така ще се пести енергия за следващата варка (ако я направя веднага след първата).
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: BIAB

Мнениеот Boarhunter » 29 Дек 2013, 18:02

И аз съм решил да правя трисъдова система, но се чудя вместо гравитацията, дали не могат да се ползват помпи от перални за трансфер на течностите от съд в съд.
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: BIAB

Мнениеот vsd » 30 Дек 2013, 13:21

Това за окисляването е много полезно инфо, мерси много за което :) Доста търсих и не намерих инфо заа този вкус от какво идва.

Аз лично засега ще си карам с BIAB. За мен се оказа идеалния метод.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Следваща

Назад към Озахаряване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron