Irish Red Ale

Модератор: Martin

Irish Red Ale

Мнениеот DAHKO » 12 Дек 2013, 19:40

Бях обещал рецепта за ирландски червен ейл, та ето я и нея. Както повечето ирлански рецепти и тази е сравнително опростена.
Това са продуктите за 20л варка.

1. Пей Ейл малц - 4,20кг
2. Карамелен малц 120EBC - 300г
3. Ечемичен флейкс - 150г
4. Печен ечемик - 50г

Може би е с една идея по-малко печен ечемик трябва да има, че поне при мен така илиза малко по-тъмна от желаното.

Целта беше начална плътност от порядъка на 1,051 и алкохол след края на ферментацията окло 5%.

Охмелявал съм с ЕК Голддинг 6% АА 30г за 60 мин. Това би трябвало да е довело до IBU около 22. Други добавки на хмел не съм правил за да остане само ароматът на малца и да отсъства този на хмел.

Майшуването протече между 67 и 68 градуса сингъл инфюжън. Ползвал съм дрожди ирландски ейл ферментирали на сравнително хладно около 16 градуса.
In hops we trust.
DAHKO
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 22 Фев 2013, 18:14

Re: Irish Red Ale

Мнениеот cervesa » 12 Дек 2013, 22:59

Danko,знам че си фен на печения ечемик и имаш наличен(както и аз-ако ти трябва свиркай,че ми е много:),но аз в тази рецепта бих го заменил с меланоидинен малц ,карамеления е задължителен,но печения ечемик носи усещането за кафе и шоколад,което не е присъщо на стила (9D-BJCP).През зимата е възможно да се ферментира и с лагерни дрожди( правил съм го и става Супер).Ще дам рецептата по -късно,в командировка съм,а записките ги правя на хартия-по старомодния начин;)
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Irish Red Ale

Мнениеот DAHKO » 16 Дек 2013, 13:53

Да няма различни насоки от BJCP, че тия които гледам, включително и преписаните в Beersmith си пише "Generally has a bit of roasted barley to provide reddish color and dry roasted finish." А и по книжките съм срещал, че за истински ирландски червен ейл се ползва именно печен ечемик, а не други тъмни зърна. Ако имаш имаш източници, твърдящи обратното сподели ги, за да ги поразгледам.
In hops we trust.
DAHKO
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 22 Фев 2013, 18:14

Re: Irish Red Ale

Мнениеот cervesa » 16 Дек 2013, 21:25

Знам,че ти си го прочел внимателно,но нека да дадем възможност на публиката да се запознае подробно с описанието.ДА! има участие на печен ечемик,но ако внимателно се концентрираш в описанията-основното е карамеленият вкус.Все пак без да сме опитали резилтата всичко е Теория :).Ето и описанието съгласно BJCP:
9D. Irish Red Ale
Aroma: Low to moderate malt aroma, generally caramel-like
but occasionally toasty or toffee-like in nature. May have a
light buttery character (although this is not required). Hop
aroma is low to none (usually not present). Quite clean.
Appearance: Amber to deep reddish copper color (most examples
have a deep reddish hue). Clear. Low off-white to tan
colored head.
Flavor: Moderate caramel malt flavor and sweetness, occasionally
with a buttered toast or toffee-like quality. Finishes
with a light taste of roasted grain, which lends a characteristic
dryness to the finish. Generally no flavor hops, although some
examples may have a light English hop flavor. Medium-low
hop bitterness, although light use of roasted grains may increase
the perception of bitterness to the medium range.
Medium-dry to dry finish. Clean and smooth (lager versions
can be very smooth). No esters.
Mouthfeel: Medium-light to medium body, although examples
containing low levels of diacetyl may have a slightly slick
mouthfeel. Moderate carbonation. Smooth. Moderately attenuated
(more so than Scottish ales). May have a slight alcohol
warmth in stronger versions.
Overall Impression: An easy-drinking pint. Malt-focused
with an initial sweetness and a roasted dryness in the finish.
Comments: Sometimes brewed as a lager (if so, generally will
not exhibit a diacetyl character). When served too cold, the
roasted character and bitterness may seem more elevated.
Ingredients: May contain some adjuncts (corn, rice, or sugar),
although excessive adjunct use will harm the character of the
beer. Generally has a bit of roasted barley to provide reddish
color and dry roasted finish. UK/Irish malts, hops, yeast.
Vital Statistics:
OG:
1.044 – 1.060
IBUs:
17 – 28
FG:
1.010 – 1.014
SRM:
9 – 18
ABV:
4.0 – 6.0%
Commercial Examples: Three Floyds Brian Boru Old Irish Ale,
Great Lakes Conway’s Irish Ale (a bit strong at 6.5%), Kilkenny
Irish Beer, O’Hara’s Irish Red Ale, Smithwick’s Irish
Ale, Beamish Red Ale, Caffrey’s Irish Ale, Goose Island Kilgubbin
Red Ale, Murphy’s Irish Red (lager), Boulevard Irish
Ale, Harpoon Hibernian Ale
17
BJCP




С уважение и Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Irish Red Ale

Мнениеот Boarhunter » 26 Дек 2013, 20:37

И аз спретнах нещо червено

Pale Ale Malt - 3kg
Karaaroma - 0.3kg
Melanoidin - 0.3kg
15g Magnum 14.1% - 80 min.
20g Fuggles - 15 min.
0.7g Carageenan - 20 min.
OG - 13% FG - 2%

Получи се страхотен цвят.
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: Irish Red Ale

Мнениеот nikolay.illov » 10 Дек 2014, 23:22

Здравейте колеги,

И аз днес врътнах една варка в тази посока, но посадих лагерни дрожди "Даймънд", както беше отбелязал "cervesa" по горе. Имам помещение, където постоянно е 10 градуса.
Ообаче имам въпрос сега. След като мине ферментацията как да продължа? Трябва ли да откалявам и да правя втора ферментация и след това да бутилирам,лагерувам... ( да действам като при лагерна бира - досега не съм правил "лагер") или мога да бутилирам директно след ферментацията, както бих направил ако ползвам Ale дрожди?
Аз предпочитам да го направя по втория начин. Там обаче пак въпрос. Бутилираната вече бира с лагерни дрожди трябва ли да стои за карбонизация на стайна температура или да я слагам на лагерна температура?

И те тека..
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Irish Red Ale

Мнениеот rajev » 11 Дек 2014, 07:29

Колега аз с мойте скромни познания относно лагерните бири ще те посъветвам да направиш следното:

1)след като бирата ти падне около 3%-4% брикс я прехвърлляш в друг съд да лагерува и утайките ги хвърляш
2)бирата да лагерува поне 7 дни или 14 дни още по добре
3)при бутилирането ЗАДЪЛЖИТЕЛНО добавяш по няколко прашинки дрожди във всяка бутилка
4)газировката я правиш на около 16-18 градуса ,аз днес ще бутилирам моя раух и ще го местя да се газира на около 19градуса
5)след като се газира бирата я засилваш на много студено от 0 до 5градуса за същинското лагеруване и след поне 30 дни проба,а до тогава пиеш или вече отлежали бири или както правя аз в момента младо вино.Поздрави
Това е с което мога да ти помогна ,но нека да се включат хората с повече познания все пак имаме медалисти с лагерни бири :clap: :dance:
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Irish Red Ale

Мнениеот nikolay.illov » 12 Дек 2014, 13:18

@rajev, Благодаря ти за бързия отговор.

Изведнъж осъзнах че мнението ми не е за тази тема. Няма да я разводнявам повече :oops:
Извинявам се.

Поздраве!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд


Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron