и аз сварих първата бира

Модератор: Martin

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 10 Дек 2013, 16:23

освен това от 2 кг хмел изкарах 6л бира като за озахаряването използвах 1 кам 3 а за прецейдането 1 към 4 .трчбваше да даде към 10л то излезе 6.Слагам 2л отаика 2л фера от варенето и като се замисля че триците бая тежаха сметката излезе :lol: ИЗВОД----пак ще се вари бира ще пиша като стане след 3 седмици какъв е резултатът поздрави на всички
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот daniel.trifonov » 10 Дек 2013, 17:02

Ще омекне горчивината като отлежи малко.
Колко захар на бутилка сложи?
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 10 Дек 2013, 17:07

по 3 гр на 500мл или 6-7 гр на литар сега чакам да ми пристигне от ирландкия мъх и ще направя още една варка ама със 2.5 кг светал малц и 0.5 кг тъмен
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот daniel.trifonov » 10 Дек 2013, 17:47

Ще използвам възможността да ти обърна внимание на някои важни моменти при прецеждането.
Като изсипеш озахарената вече каша в лаутер тюна, започваш да източваш бавно от крана. Източваш докато започне да тече бистра течност. Това което си събрал до момента го връщаш отгоре в лаутер тюна като наливаш внимателно, че да не се разбутва слоя от зърно - леглото и започваш да събираш вече бистрата течност за варене. Поддържай нивото на течността в лаутер-а сравнително постоянно и не бързай много - крана притворен. Като изтече примерно половин литър сладка пивна мъст, добаво отгоре такова количество гореща вода (78-80°C) за промиване и пак внимателно, че да не се рабутва много леглото. Желателно е да НЕ остава без течност над леглото, защото то ще се уплътни и ще се сбие (компактира), а след това се прецежда по-трудно.
Събирай само бистра течност! Започне ли да тече мътна, я събирай във временен съд (примерно канче) и я връщай отново в лаутер тюна за прецеждане.
Можеш да промиваш с по-голямо количество вода, за да може накрая след варенето да остане желаното количество. Като вариш в плитък и широк съд извира доста повече течност, отколкото в дълбок и тесен.
След охлаждането на врялата поне 90мин пивна мъст се отделят едни "парцали" белтъци, частиците хмел и малко зърно, което е преминало през лаутер тюна. Това нещо задължително го отдели в тензух. Ирландския мъх спомага тези частици да слепнат и да станат по-едри и после по-лесно да се прецежда. Аз ползвам марля на 4 ката, но е малко рехава. Ако тези белтъци попаднат в бирата, тя може по-лесно да се развали, а и ще придадат разни странични вкусове. Като ти се затлачи тензуха - премести го на друго място и продължавай да филтрираш.
Направи си списък от предния ден с необходимите материали и пособия, стъпките при озахаряване, моментите на охмеляване и т.н. В деня на варката следи списъка и отмятай, кое е санитаризирано, коя стъпка е преминала. Ако са настъпили някакви проблеми - отбелязвай. Събирай си всички листи в папка и така ще знаеш кое, кога и как си направил ;-)

Хайде - до варка!
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 10 Дек 2013, 19:02

аз така и направих цялата процедура по стъпки б тефтера всичко си протече идеално освен цедката със тензуха просто те4носта не ми мина през тензуха нито на четири нито на един кат даже и през цедка за чай неможа да мине мъста ама бързах да я прецедя барзо и затова през лаутертуна нечаках да тече бистра мъст и затова и съм сигурен че немина и през тензуха.Втория път ще я карам по професионално вече съм ссъс опит :lol: :lol: :lol:
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот cervesa » 10 Дек 2013, 22:48

Я,какъв хубав разговор се е заформил на кирилица (българския на колегата rajev е далеч от истината -ама нали вчера казаха ,че диалектаите вече влизат в разговорниците)-,но все пак респект за огромните му усилия да пише на кирилица ,а скоро и на български.

Колеги домашни пивовари,ако искате да изглеждаме сериозно в очите на останалата част от обществото и да привличаме нови ентусиасти-НЕКА СЕ СТАРАЕМ ,ПОНЕ ДА ИЗГЛЕЖДАМЕ ГРАМОТНИ!
НАЗДРАВЕ!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 11 Дек 2013, 07:34

a казана ми е по тесен ама е по висок .Следващия път ще претегля триците преди да ги изхвърля в казана .А бирата вече е в бутилки и евентуално се газира после 2 седмици ще отиде на студено и като отворя първата ще пиша какъв е резултатът ---до скоро-----
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 12 Дек 2013, 14:47

само да поппитам нещо нека някой с опит да каже дали има проблем, че порцията ирландски мъх съвпада с порцията хмел за аромат .тоест че ще бъдат добавени горе -долу по едно и също време
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот victoryvt » 12 Дек 2013, 15:50

Няма "порция" ирландски мъх.
Я виж колко се слага , да не я шибнеш цялата !
На 20л. - на върха на малка лъжичка.
Първо слагаш ирл. мъх и после ароматния хмел. Едното на 30мин. преди края, другото на 15 мин. преди края.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 12 Дек 2013, 17:24

да проверих колко от мъха се слага просто исках да питам кога се слага благодаря
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron