Ще използвам възможността да ти обърна внимание на някои важни моменти при прецеждането.
Като изсипеш озахарената вече каша в лаутер тюна, започваш да източваш бавно от крана. Източваш докато започне да тече бистра течност. Това което си събрал до момента го връщаш отгоре в лаутер тюна като наливаш внимателно, че да не се разбутва слоя от зърно - леглото и започваш да събираш вече бистрата течност за варене. Поддържай нивото на течността в лаутер-а сравнително постоянно и не бързай много - крана притворен. Като изтече примерно половин литър сладка пивна мъст, добаво отгоре такова количество гореща вода (78-80°C) за промиване и пак внимателно, че да не се рабутва много леглото. Желателно е да НЕ остава без течност над леглото, защото то ще се уплътни и ще се сбие (компактира), а след това се прецежда по-трудно.
Събирай само бистра течност! Започне ли да тече мътна, я събирай във временен съд (примерно канче) и я връщай отново в лаутер тюна за прецеждане.
Можеш да промиваш с по-голямо количество вода, за да може накрая след варенето да остане желаното количество. Като вариш в плитък и широк съд извира доста повече течност, отколкото в дълбок и тесен.
След охлаждането на врялата поне 90мин пивна мъст се отделят едни "парцали" белтъци, частиците хмел и малко зърно, което е преминало през лаутер тюна. Това нещо задължително го отдели в тензух. Ирландския мъх спомага тези частици да слепнат и да станат по-едри и после по-лесно да се прецежда. Аз ползвам марля на 4 ката, но е малко рехава. Ако тези белтъци попаднат в бирата, тя може по-лесно да се развали, а и ще придадат разни странични вкусове. Като ти се затлачи тензуха - премести го на друго място и продължавай да филтрираш.
Направи си списък от предния ден с необходимите материали и пособия, стъпките при озахаряване, моментите на охмеляване и т.н. В деня на варката следи списъка и отмятай, кое е санитаризирано, коя стъпка е преминала. Ако са настъпили някакви проблеми - отбелязвай. Събирай си всички листи в папка и така ще знаеш кое, кога и как си направил
Хайде - до варка!