Да споделя и аз моя опит с лагерите..
Прословутите дрожди 34/70 не обичат много ниските температури. Препоръчвам да пробвате над 12*С. Ако започнете фементацията на 12*С и я завършите на 16*С няма да имате проблеми с плодови нотки.
10*С и надолу е пейн ин ди ес, защото първо няма да достигнете достатъчно ниска крайна плътност и второ ще имате офф флейвър. С чакане нищо не се оправя нито с лагеруване на ниска температура. Помага заквасването с много мая - много повече от колкото си мислите, че е твърде много (справка
http://www.brewersfriend.com/yeast-pitc ... alculator/) Имайки предвид, че в 1 пактече от 11г имате около 60 милиарда дрожди, за да достигнете търсените 1,5-2 милиона дрожди на mL на градус плато пивна мъст (или 150-200 милиарда дрожди на 10Л пивна мъст с плътност 10* плато) ви трябват минимум 2 пакетчета за 10Л пиво при температура на ферментация от 10*С и пак няма да стане добре.
Аз лично смятам, че за да се използва лагерна мая на 10*С трябва пивната мъст да се окислородява с чист кислород и подходящ синтерован накрайник с много фини пори.
Алтернатива е маята S-23, тя дава плодови нотки, които ако ферментацията е протекла правилно са ОК и идеално се комбинират с т.нар благородни хмелове. В случая обаче важат същите условия за температурата и заквасването
Колкото до лагеруването - в края на ферментацията се прави т.нар диацетилна пауза - сиреч температурата се покачва до към 20*С за 3-5 дни. Счита се, че през тази пауза дрождите свършват по-голямата част работата, която традиционно трябва да свършат по време на дългото лагеруване (напр. разграждането на диацетила) с изключение на избистрянето.
Наздраве и наслука! а аз ще пробвам последното си творение - Vienna Lager