Кои дрожди за долна ферм. ползвате?

Модератор: Martin

Кои дрожди за долна ферм. ползвате?

Мнениеот almus » 04 Дек 2013, 11:17

Здравейте майстори.
Искам да попитам като правите лагер бира получава ли ви се чист вкус като на бирата от търг.мрежа и коя марка дрожди ползвате?Само веднъж опитах с брюферм,но по-скоро се получи ейлов вкус.Ферментацията протече при 15 градуса,после отлежаване в хладилник..Сега искам да опитам но с W 34/70.Бистротата на бирата не ме интересува,само вкуса.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Кои дрожди за долна ферм. ползвате?

Мнениеот victoryvt » 04 Дек 2013, 12:49

Има нови - Даймънд Лагер.
Обаче ако ферментираш на 15гр. пак ще имаш ейлови нотки.
10-12гр.
А за най- върлите фенове - под 10, ама голямо чакане.

Лагер съм правил с най-непретенциозните S23 и комбинирах с Жатец - стана почти истински Пилзен Уркуел.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Кои дрожди за долна ферм. ползвате?

Мнениеот almus » 04 Дек 2013, 13:40

Даймънд-а звучат много добре по описанието.Има надежда тогава,ще опитам скоро.Имам и време да чакам да ферментира под 10гр,барем за май месец стане;)
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Кои дрожди за долна ферм. ползвате?

Мнениеот cervesa » 04 Дек 2013, 17:58

Имайте впредвид ,че лагерните дрожди ферментират при по-ниски температури ,което предпоставя използването на по-голямо количестводрожди.т.е ако за ейловите бири върши работа 11 гр.саше,за лагерните препоръчвам или направа на стартер или увеличаване на количеството поне 2 пъти на сухите дрожди.
При 9 *С,нормално бурната ферментация протича за седмица,откалява се пивото и отива за доферментация (в бутилки може)при +2 до -2 *С,за около 2/3 седмици.На 15/20 ден трябва да се позволи на температурата да се повиши до 15/18*С,за да могат дрождите да разцепят диацетила.(иначе ще ви боли главата от него,а не от "спирт" в пивото:).После ,лагерната бира може да отлежава,колкото можете да я опазите:)
Diamond Lager ,са дрожди за немски стил пиво.Стават супер ,като се използва и мюнхенски малц в рецептата.
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Кои дрожди за долна ферм. ползвате?

Мнениеот almus » 05 Дек 2013, 16:01

Много полезна информация.Колега cervesa споделете опита си в сухото охмеляване да не пиша в отделна тема.Аз засилвам хмеловия аромат като слагам малко хмел в края на варенето,докато се охлажда пивото и директно след ферментация при бутилирането.Слагам по 2,3 шишарки в бутилка/0.5л; 1л./ и се получава добре,като изключа плуващия хмел в чашата.Мога да прецедя при разливане на пивото,но и така ми допада много.Опитах да сложа хмел в края на ферментацията,но резултата беше минимален.Използвам хмел на шишарки.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Кои дрожди за долна ферм. ползвате?

Мнениеот cervesa » 05 Дек 2013, 17:44

Този начин на сухо охмеляване в бутилката е твое изобретение:)Ама то нали българина казва ,че няма цедка отзад:)
Както вече знаеш за горчивина се слага хмел в началото на варката ,а за аромат в края.
Сухото охмеляване е задължително за стила IPA-India Pale Ale.Прави се след като премине бурната ферментация и пивото се "откали".Сухото охмеляване продължава 1 до 3 седмици.Хмела можеш да го сложиш в тензух за да не плува в чашата:).
В бутилката влиза чисто пиво без никакви парцали-ако се съмняваш ,а пък не можеш да установиш дали има жизнени дрожди за карбонизация,добавяй една две прашинки в бутилката преди затваряне.Аз досега при карбонизация в бутилка ,не съм добавял дрожди и винаги се е карбонизирала.Естествено в зимния сезон бутилките за седмица поне -на стайна температура.
Съвременните американски сортове са за двойна употреба-високо съдържание на алфа киселини (за горчивина) и комплекс от аромати за влагане в края на варката или за сухо охмеляване.При големи варки е рентабилно ,хмелът за сухо охмеляване ,след като го извадиш от пивото,да го замразиш и на следващата варка да го ползваш за горчив-алфа киселините се утилизират в бирата само при температурно въздействие.За 60 мин варене ,отдават горчивината си на 99%,Подълго варене се прави с други цели.
Наздраве с една IPA с IBU-135!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Кои дрожди за долна ферм. ползвате?

Мнениеот almus » 05 Дек 2013, 18:12

Без цедки,разбира се,хаха.Класическата схема я прилагам всеки път,няма проблем с нея.Като сложа повече ароматен хмел в края на варенето не получавам търсения аромат ,а само вгорчавам повече.Всъщост съкращавам процеса на сухо охмеляване като слагам хмел директно при бутилиране:)Подчертавам хмел на шишарки-наливаш бирата,махаш 2-те шишарки в чашата за 2 секунди и пиеш.Ясна е схемата,благодаря.
Ако някой е опитвал Old Golden Hen/и др подобни/ знае какъв резултат целя със сухото охмеляване.
Cheers;)
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Кои дрожди за долна ферм. ползвате?

Мнениеот ameba13 » 06 Дек 2013, 21:13

Да споделя и аз моя опит с лагерите..

Прословутите дрожди 34/70 не обичат много ниските температури. Препоръчвам да пробвате над 12*С. Ако започнете фементацията на 12*С и я завършите на 16*С няма да имате проблеми с плодови нотки.
10*С и надолу е пейн ин ди ес, защото първо няма да достигнете достатъчно ниска крайна плътност и второ ще имате офф флейвър. С чакане нищо не се оправя нито с лагеруване на ниска температура. Помага заквасването с много мая - много повече от колкото си мислите, че е твърде много (справка http://www.brewersfriend.com/yeast-pitc ... alculator/) Имайки предвид, че в 1 пактече от 11г имате около 60 милиарда дрожди, за да достигнете търсените 1,5-2 милиона дрожди на mL на градус плато пивна мъст (или 150-200 милиарда дрожди на 10Л пивна мъст с плътност 10* плато) ви трябват минимум 2 пакетчета за 10Л пиво при температура на ферментация от 10*С и пак няма да стане добре.
Аз лично смятам, че за да се използва лагерна мая на 10*С трябва пивната мъст да се окислородява с чист кислород и подходящ синтерован накрайник с много фини пори.

Алтернатива е маята S-23, тя дава плодови нотки, които ако ферментацията е протекла правилно са ОК и идеално се комбинират с т.нар благородни хмелове. В случая обаче важат същите условия за температурата и заквасването

Колкото до лагеруването - в края на ферментацията се прави т.нар диацетилна пауза - сиреч температурата се покачва до към 20*С за 3-5 дни. Счита се, че през тази пауза дрождите свършват по-голямата част работата, която традиционно трябва да свършат по време на дългото лагеруване (напр. разграждането на диацетила) с изключение на избистрянето.

Наздраве и наслука! а аз ще пробвам последното си творение - Vienna Lager
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Кои дрожди за долна ферм. ползвате?

Мнениеот cervesa » 07 Дек 2013, 19:21

Mнението на ameba ,да се има впредвид-от домашните пивовари той е с най-голям опит в лагерното (пилзенско) пиво,и резултатите му са на изключително ниво.А и не се различава от моето мнение ,което е по-скоро теоретично (имам само 2/3 варки на лагери)., но е почерпено от класика в пивоваренето В.Кунце :)
Наздраве с портер-5,8% алк.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Кои дрожди за долна ферм. ползвате?

Мнениеот almus » 07 Дек 2013, 20:08

Специфично е правенето на лагер в домашни условия.За мен е трудност поддържането на постоянна температура от около 10-12 градуса,ще трябва да меря в няколко помещения.Имам S23,остава да реша кога.
Колегата често споменава портър и ме изкушава да отворя един англ. стаут:)Опитвали ли сте стаут с шоколадов вкус?
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Следваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта