Алкохол в бира, вино и други продукти на ферментацията със спиртомери и всякакви -мери които са на принципа на мерене на плътност не може да се осъществи по следната причина :
В тези напитки освен алкохол и вода има и много други вещества с плътност - над тази на водата (плътността на алкохола е по-ниска от тази на водата).
При това положение всякакъв ареометър (каквото е правилното наименование на уредите мерещи плътност) би показал невярно показание защото той мери плътност - я тя се получава от смесването на няколко компонента :
1. Вода - плътност 1-ца
2. Алкохол - плътност под 1-цата
3. Остатъчни захари и декстрини (за бирата) - плътност над 1-цата
5. Киселини (винена, ябълчена,млечна и др. в зависимост от напитката) - плътност над 1-цата
6. Екстракт от багрилна материя - плътност над 1-цата
7. Пектини и др. (вино) - доста над 1-цата.
--------------------------------------------------
Като дръпнем чертата - се оказва че дадената напитка има плътност да речем равна на тази на водата
тогава тя вода ли е ?
Ами не е - може да е бира, може да е леко вино и т.н.
Силните червени вина мерени с алкохол-метър (спиртомер) показват около 5% алкохол, а всъщност имат 14%.
Същото важи и за вино или бира мерени със захаромер по време на ферментацията :
Плътността все още е над тази на водата , но е далеч по-ниска от тази, която би била ако го нямаше алкохолът (който е с плътност под тази на водата).
Затова и тогава захаромерът лъже - показва 3% захари, а те реално са 5%.
Затова и при добре завършила алкохолна ферментация на вино от грозде с начална захарност 24% - захаромерът показва обикновено 2% под 0-та !
Много захаромери (хидрометри) имат и скала за потенциален алкохол, но тя е за виноматериали тръгнали да ферментират от 24% захарност и спрели да речем на 0% - тогава по скалата за потенциалния алкохол определяме че той е да речем 11.5%
Там може да се прави следната проверка :
Бирата тръгва да ферментира от 12% Брикс/Плато -> по скалата за алкохола виждаме числото 6, записваме го, след края на ферментацията на бирата отчитаме по захаромера 3% -> срещу тях по скалата за алкохола виждаме числото 1.
От 6 вадим 1 и се получава алкохол в бирата 5% , което е много грубо, що годе вярно.
Относно формулата - аз съм приел за верен коефициента 0.54 :
(начална захарност Брикс/Плато - крайна захарност)*0.54 = алкохол в бирата в обемни проценти.
Или за бира започнала от 12% Плато и спряла на 3% Плато - (каквито са повечето случаи с ейлове с дрожди Нотингам, Safale S04 )
имаме (12-3)*0.54=9*0.54=4.86