Въпросите на един начинаещ

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот victoryvt » 04 Ное 2013, 18:21

По-скоро в дървено хаванче за счукване на чесън ...
Или с кухненски робот, но само ако не е нещо евтинджос, че ще си замине.
Или в кафемелачка.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот Heisenberg » 04 Ное 2013, 21:00

Нито робот нито кафемелачка имам, но пък това дървеното за чесън го имам :) ще си поиграя малко ама поне комшиите няма да страдат (оня ден в 2 посред нощ чуках паржоли :D) . Тая вечер след работа ще трябва да сметна по някакъв начин температурата за машинга... имало някаква такава програма :) .Снимки бях обещал ето ги тук. :)
Аватар
Heisenberg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 18 Окт 2013, 13:06

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот Heisenberg » 07 Ное 2013, 22:09

3та варка Амбер Ейл (FAIL ALE)
Всичко се сбърка от всякъде тоя път xD
4кг смян обикновен малц, 1кг домашен амбер малц (до колко е станал амбер не се знае ама на го докарваше на вид)
И такаа слагам 15литра на котлона вода за озахаряване (май трябваше да са 12... опс) и си викам сега догато стане водат 76.1° тоя 1килограм ще го смеля (оооо каква голяма заблуда само).
Без мелница за кафе, без робот и това дървено хайванче което си мислих че имам го нямаше... и трябваше да импровизирам... взех метална купа и с 1 метална палка почнах да го мачкам... то хубаво ама много сила иска и резултата - меко казано неприемлив. 2рата идея на една дървена дъска(тия дето се режат мезета на тях) сложих малко малц и с друга дъска натисках и въртях че да се смели... еми и така нестана. 3та идея слагам малц на дъската и с чука за паржоли блъскане.... над малца сможих 1 стара тениска че да не хвърчи навсякъде ииии след около десет минути блъскане водата беше готова пък аз дали имах и 100грама смян материал xD
И си викам еми кот токос слагам го несмлян и цвета няма да стане ама поне бирата да стане! Изсипах си 15те литра в машера и започнах да добавям ту от единия малц ту от другия... напълни се машера до горе и ми остана към кило и нещо общо от 2та малца... и ся ко прайм? Затворих машера и пуснах таймера за 1 час. През това време взех 1 тенджера сложих и към 3литра гореща вода(гореща до колкото имаше в бойлера) и хайде на котлона. След 10тина минути водата стигна до 76градуса свалих я от котлона добавих малца и сложих капака на тенджерата. Мина 1 час и почнах да отмивам машера... 1во отмих с материала от тенджерата и после с още 20литра вода(и след това си казах абе май водата дойде в повече :D) Незнам колко точно бях отмил ама беше повече от 30 литра. Стана ми ясно че ще трябва да въря на 2пъти в голямата тенджера ама си викам ех нищо нали ще има повече бира после? :) (ще има повече ама няма да е бира ами ще е сокче) взех проба от тенджерата охладих я и като видях 1.020 ми се доходи до тоалетната по голяма нужда...от груба сметка ми излезе % на алкохол 1.5 :( (мина ми през акъла да добавя обикновенна захар в мъста ама ме досрамя да го направя, казах си кот токос! ). Вместо 1 час варене варих час и половина с идеята че повече вода ще изври и ще се вдигне малко захарността. След като извря започнах охлаждането (на водна баня). След 20-30мин проверих температурата 60° и айде прехвърляме във ферментатора xD Сложих тенджерата да ври с останалия материал ,а пък ферментатора изкарах на терасата да се доохлажда (сетих се да му сложа поне една тапа пък вънка беше тъмно и захладняло викам си за час и половина ще стана 20 градуса някъде). 2рия курс на тенджерата го варих само 1 час щото се ядосах и изнервих заради всичките гафове които станаха... охладих я нея до 25° издипах я във ферментатора разклатих го добре и преди да добавя дрождите взех проба... 1.026 :/ не бях доволен и от тоя резултат и без да измеря температурата във ферментатора изсипах дрождите (us5 или нещо подобно) и естествено пак гаф... ферментатора беше пълен почти до горе... викам си ей ся като се рабалбукат тая пяна няма на къде да се издигне и ще избие през airlockа... ама хубаво че в деня в който ми пристигна airlocka отидох и си купих един маркуч с външен диаметър колкото е airlocka. И единия край го сложих в тапата на ферментатора а другия в 1 шише с малко вода (пак става еърлок ама дори и да тръгне да излиза пяна няма да стане мизерия)
И те така.. надявам се начинаещите да си вземат бележка и да не правят тия глупости които аз направих, а пък напредналите да сте се посмяли добре и да дадете някой друг акъл :)
Наздраве!
Аватар
Heisenberg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 18 Окт 2013, 13:06

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот victoryvt » 08 Ное 2013, 12:49

3-тата варка винаги се обърква :D
И ние сме минали по тоя път.
А ако ти изкипи с хмела да видиш какъв е бяс ...
Лепне навсякъде ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот Boarhunter » 08 Ное 2013, 18:36

3-тата варка винаги се обърква :D


Стига бе, на мен точно третата ми варка стана перфектна. Вчера я бутилирах. Сега няма да спя от притеснение дали няма да се вкисне или да изгърмят шишетата :?
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот Heisenberg » 08 Ное 2013, 21:39

Амбер ейла го оплесках... дай сега да оплескаме и един стаут :D
Пие ми се гинес ама 3.20 за едно кенче :/ ... то баш като гинеса надали ще я докарам ама поне тоя аромат на кафе и шоколад да докарам ще съм много доволен :)
Прочетох темата 'как да сваря първата си бира' там видях съотношение от малцове за стаут и по интересното което видях беше че бирената мъст трябвало да се прецеди преди да се сложи във ферментатора о.О до сега никой път не съм прецеждал... това с каква цел се прави? Гледах в някоя тема че след 4дена в 1ферментатор после се местило във 2ри... за какво и при какви случаи се ползват 2а ферментатора? И още нещо се сетих сега... тоя моя fail ale дето ми седи във ферментатора сутринта още бълбукаше след малко като се прибера ще видя дали е спрял и ако ще взема 2ра проба за fg ... бях чел или чул някъде че ако клапъна на мърда не е задължително че ферментацията е приключила просто не се отделя СО2)(това вярно ли е или не е?) Ако е така мога ли да я оставя във ферментатора 2 седмици с цел да се повиши алкохола?
Аватар
Heisenberg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 18 Окт 2013, 13:06

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот victoryvt » 09 Ное 2013, 11:12

За по-добро избистряне се прави двустепенна ферментация :
1. една седмица в първия ферментор, после се откалява (прехвърля се бистрото над утайката) в друг ферментор
2. още една седмица във втория - където почти няма признаци на ферментация, бирата пуска една тънка бяла утайка - това са дрождите.
3. Пълни се в бутилки и стандартно се добавя захар под някаква форма, но сега вече имаме много малко дрождеви клетки и за някои дрожди е почти невъзможно да газират бирата (Safale S04 са такива), та може да се наложи да се добавят няколко прашинки дрожди от друг тип (Safbrew S 33) koito da gazirat.

Този похват е удобен ако ще се прави принудителна газировка в кег чрез бутилката CO2 на разливната инсталация.
Така в кега няма ферментация и съответно утайка, бирата е бистра почти като филтрираната.

Методът крие и много рискове за заразяване !
Аз веднъж си развалих един амбър така - на първата седмица беше перфектен, после в другия бидон вкисна.
И оттогава - на ден 7-ми бутилирам. Мътна немътна - по-добре да е здрава.

И още един аспект на практическото пивоварене, който също научих от собствен горчив опит :
Варете шибаната пивна мъст яко !
Не видите ли да бълбука и да прави ключ - нищо не сте сварили.
Колкото и да ви се струва невероятно именно недостатъчно силното врене разваля след това бирите.
Причината е в недоброто коагулиране на белтъците.
(За което има и още едно подпомагащо средство - карагенана или ирландския мъх)
Недобре коагулиралите белтъци после остават разтворени в бирата и започват да я вкисват.
Първата седмица е добра, на втората вече се усеща киселина, а след третата не се пие.
На последната си варка си изолирах казана с минерална вата така както го правя когато в него дестилирам алкохол и варката беше изключително бурна.
Засега резултатната бира не проявява признаци на вкисване.
Надявам се и занапред да е така.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот Heisenberg » 10 Ное 2013, 14:53

Малко сложничко ми се вижда ама като паднат температурите за лагерна бира може и да се пробвам... Вчера бълбукането на моя fail ale беше спряло, взех захаромера и направих 1 проба ... 1.004fg :) много бях доволен като сметнах алкохола ... 2.88 (първоначално се надявах поне до 2 да стигне) и ботилирах 26литърчета :P Докато ботилирах си отворих една двулитровка от 2рата ми варка ананас едишън.... ех аромата на ананас го нямаше ама независимо от това си ударих цялото шише :D Сега подготвям кошницата за стаут... 4кг светъл, 0,7 карамюнич 0.3 карафа (пропорциите добре ли са? ) незнам какъв хмел да си взема(предложения?)... аз имам от тоя двойния (норден брюулър май се казваше) ама ми се ще да пробвам някой друг. Мисля да ползвам дрожди нотингам че имам едни в хладилника седят месец вече(видях в сайта са свършили кога ще има пак от тях? ). И пак да питам защо трябва да се прецежда материала преди да се сложи във ферментатора?
Аватар
Heisenberg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 18 Окт 2013, 13:06

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот Hristo » 10 Ное 2013, 21:26

Хайзенберг, когато видиш, че имаш ниска захарност, просто ръгай захар, мед или каквото се сетиш подобно в тенджерата по време на варенето. Всъщност аз съм пробвал само със захар и мед, но ако ти пробваш с конфитюр, например, и после споделиш резултата, няма да ти се разсърдя :) Определено няма да сгрешиш, ще вдигнеш процента алкохол, а вкусът няма да го развалиш!
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот Heisenberg » 17 Ное 2013, 23:20

Update:

Значи моя Fail Ale(3та варка) си защити името :(
Немога да определя вкуса точно но е нещо от сорта на банани, праскови, кайсии ама не става за пиене(но не е и кисело... просто е прекалено ароматно)... Сега някой да каже какво е станало :D значи бирата 'вкиснала' ли е или се е 'разболяла' ? Има си газировка и цвят ама на вкус нестава... след някой друг ден като събера кураж ще я изхвърля ама искам да знам къде съм сгафил с нея (освен това че я нарекох fail ale още от самото начало :D) Общо взето направих същото както и с предните ми 2 варки ама явно нещо се е объркало някой идеи?
PS: няколко колеги пивовари от англия, сащ и германия ми обесниха защо е така и ми казах че след месец тия аромати няма да ги има и бирата ще става за пиене :)
Аватар
Heisenberg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 18 Окт 2013, 13:06

ПредишнаСледваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron