Още един модел оборудване

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Още един модел оборудване

Мнениеот nik0st » 24 Авг 2013, 19:46

От доста време се информирам и експериментирам, на 9-тата варка докарах известен баланс на пивоварното си стъкмяване между цена, практичност, компактност. Напоследък в гаража стана топличко по време на биропроизводство, затова пренесох процеса на двора в беседката.
P1350299.JPG

Системата е познатата трисъдова: hot liquor tank - mash/lauter tun - brew kettle (отдясно наляво).
P1350316.JPG

Гвоздеят в моята програма е пералня Роса като mash/lauter tun. При загряване пускам и мотора с перката да върти майша. Така нагревателят не загаря, температурата е равномерна във всеки ъгъл на казана. Вътре монтирах филтър от тръбички с прорези (идеята от J.Palmer/How To Brew), доста добре се представи.
P1350328.JPG

50 л. казани са с изолация да не бяга топлото, но за Росата не стигна, остава за по-нататък.
nik0st
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 12 Апр 2013, 21:16
Местоположение: Варна

Re: Още един модел оборудване

Мнениеот nik0st » 24 Авг 2013, 20:56

Бързовари 3,1 и 2 кВ съответно за вода и майшуване/варене. След като дъното на единия ми казан загоря при майшуване и се поозорих докато го изчистя поставих стоманена плоча ф4 между газовата горелка и тенджерата. И почнах да използвам бързовар 2 кВ при варенето, горелката остана с поддържаща роля.

P1350313.JPG


Мелничката от магазина на Виктор, леко усъвършенствана.

P1350296.JPG


Серниста киселина и Йодофор за стерилизация.

P1350303.JPG
nik0st
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 12 Апр 2013, 21:16
Местоположение: Варна

Re: Още един модел оборудване

Мнениеот nik0st » 25 Авг 2013, 00:49

Бойлерът за гореща вода със сифонния маркуч (дожаля ми да пробия 50-литровите тенджери и да им сложа кранчета).
P1350312.JPG

Майшуване с 2 термометъра. Спиртният е по-груб, а мултицетчето за 9 лв. е най-евтиният ми термометър до 100 гр. Освен това показва почти точно колкото един голям живачен еталонен, който не смея твърде често да използвам. Донатъкмено е с неръждаема заглушена тръбичка за датчика и държач.
P1350311.JPG

Варене с бързовар 2 кВ и газова горелка на минимум. Фолиото е да не се палят юрганчето и табуретката.
P1350320.JPG
nik0st
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 12 Апр 2013, 21:16
Местоположение: Варна

Re: Още един модел оборудване

Мнениеот nik0st » 25 Авг 2013, 01:01

Двустепенен охладител след като увеличих дозата.
P1350305.JPG

Ферментори. Кега смятам да ползвам като вторичен където да смеся съдържанието от двата ПЕТ. Хем да се изравнят условията за ферментация, хем отлаганията по стените от първичната по-лесно се виждат и чистят от прозрачните.
P1350325.JPG

Наздраве, пивовари български!
nik0st
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 12 Апр 2013, 21:16
Местоположение: Варна

Re: Още един модел оборудване

Мнениеот cervesa » 25 Авг 2013, 17:57

Супер!Поздравления!
В другата тема очакваме да споделиш и какви бири вече си сварил,т.е.какъв е резултата!
Наздраве! Инека се множат талкива ентусиасти по нашите земи!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Още един модел оборудване

Мнениеот victoryvt » 26 Авг 2013, 09:13

Е, браво и от мен !
Идеята за старата пералня като озахарителен съд е перфектна. А помпата която върти водата в пералнята бачка ли в твоя случай ?
Между другото - ключът към по-добра екстрактивност е именно постоянното бъркане, тъй че ти си с едни гърди пред нас, дето бъркаме на ръка.
Търси екстрактивност около и над 67% , т.е. от 10кг. светъл малц да извадиш 6.7кг. екстракт или при 12% Плато -> 55 и нагоре литра бирена мъст.

А на мелачката променя ли й нарезите, както са при мен ?
Интересно ми е дали ти преминават цели зърна и ако да - в какъв процент.
При мен в момента с добър малц - австрийски, вайермански - почти няма цели и не се налага да повтарям смляното.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Още един модел оборудване

Мнениеот nik0st » 26 Авг 2013, 22:54

Относно пералнята Роса: там няма помпа, един мотор отдолу върти перка вътре в съда (вижда се на снимката, черна) и кашичката се размесва доста енергично. А мелничката не съм променял, само и измайсторих кош и дънна поставка, която да се зацепва за кофата. Цели зърна не съм забелязвал да преминават между валовете, отстрани се изхитряват, но те са нищожна бройка. Беше време когато мелех по 2 пъти с различна междина между валовете, но то беше заради слабичката ми акумулаторна дрелка, с електрическата меля направо на минималната междина.
nik0st
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 12 Апр 2013, 21:16
Местоположение: Варна

Re: Още един модел оборудване

Мнениеот Boarhunter » 12 Ное 2013, 10:29

Вътре монтирах филтър от тръбички с прорези (идеята от J.Palmer/How To Brew), доста добре се представи.


Във руския сайт гледах, че прорезите на тръбичките им са отдолу, а при теб са отгоре. Как е по-ефективно ?
И колко литра събира "Роса"-та, че се продава една Рига, а мисля че са долу-горе един обем.
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново


Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

cron