от ALL_ON » 05 Юли 2016, 18:39
Да посъживя малко темата за тези дрожди и да споделя пресни впечатления от тях. Първо варих един вайцен, който ферментира при 22-24 гр. външна температура. Ферментацията започна осезаемо на 6-тия час, при тези температури продуцират търсения от повечето бананов вкус. От 11,5 Плато свалиха до 2 Плато, като бурната ферментация преминава за до 48 часа, а до 72 според мен беше свършила, но въпреки това задържах за 7 дни. За 3-4 дни газираха нормално бирата, но оставих още 1-2 дни. След това правих една експериментална варка, която заквасих с отделената утайка от Вайцена. До сега толкова бърз старт и ферментация не бях виждал! След 3 часа беше изхвърлило водата от клапана! Общо 3 пъти изхвърли водата докато премине бурната фементация. При тази бира ползвах мед и поради това след 6 дни когато бутилирах от 14,3 Плато беше свалило до 4 Плато. Предполагам, че ако бях задържал повече, щеше да свали още! Оставих 9 дни да се газира, но смятам, че това е много и сега е леко по-газирана бирата отколкото обичам. Сега да обобщя моите изводи от работата ми с тези дрожди:
- много бърз старт и бързо приключване на ферментацията;
- работят добре и при високи температури без следи от лоши и нежалани вкусове и аромати, което ги прави подходящи за летния сезон;
- свалят добре крайния екстракт;
- продуцират банан и дъвка над 22 гр. външна температура на ферментацията;
- бързо и лесно газират бирата след бутилиране;
- образуват утайка в бутилката, която обаче независимо от температурите и времето на отлежаване не залепва за дъното и много лесно се вдига при наливане в чаша;