Здравейте,
Дойде време и аз да премина към 100 литровите варки и след дълга подготовка дойде избрания ден за 1-вата 100 литровка. Да споделя като начало, че имам 15 успешни кухненски варки (15-20 литрови) и мислех, че няма да е моного по различно - грешах
. Всичко започна по план и след обичайната подготовка на уредите и количествата малц и вода варенето започна. При достигане на 65 С вкарвам малца и почвам да бъркам - нормално температурата пада - меря постоянно и ето че отново достига до 65 С. Спирам котлона и изолирам казанЯ:
http://prikachi.com/images.php?images/30/8231030A.jpg... и започват проблемите. Бъркам си аз в казанЯ и си меря температурата - първите 10 мин държи 65 С вокам това е - затварям капака и оставям така -след 10 мин отварям капака разбърквам отново слагам термометъра и греда 71 С махам веднага изолацията, почвам да бъркам яко, но няма ефект - добавям още 5 литра студена вода продължавам да бъркам, но падна само до 70 С нищо майната му ще пием безалкохолна бира
Продължавам нататък - след озахаряването меря - 20 P добре е сега почвам да промивам - врътвам кранчето и втора греда не пуска нищо. Тук е момента да обясня, че съм направил двойно дъно с многобройни 2 мм отвори и на кранчето бях завил една цетка от глава на топломер (в момента няма как да я покажа) която в последствие се оказая, че се е задръстила. Лошо - вадя кухненските съдов и пресипвам половината каша от казана там и почвам да промивам дотук добре ама остана другата половина в казаня - след като промих първата част започнах с втората която уж подържах да е топла ама незнам до колко - както и да промихме и втората част в крайна сметка понапълних 80-тина литра за варене на какъв екстракт незнам
.
http://prikachi.com/images.php?images/58/8231058x.jpg Започвам да варя - завира както си трябва - след 10 мин идва ред на хмела - сипвам го и се объщам да оставя чашката и като се завъртак мъм казана - беда кипи като млякото - веднага намалям котлона успокоявам пяната и после леко засилвам и нещата се пооправиха. след 80 минутно варене охладих без проблеми и нещата завършиха гладко. Заложих към 65 л на 12,5Р заквасих с мини стартер 4-5 часа - в механата където е ферментатора е 19-20 С и след седмица ще бутилирам каквото е станало. Извода ще се пие безалкохолна бира и 2-рата голяма ще коригирам нещата пък дано е по-добре от първия опит.
А ето ме и мен:
http://prikachi.com/images.php?images/77/8231077l.jpg