Тая година заредихме направо 50 литров бидон, че нещо все не постига.
За 50л. бидон - 25кг. зеленчуци :
10-12 кг карфиол - това са две главни от по 5-6кг. всяка.
5 кг моркови
зелени доматки, леко зачервени доматки 2-3кг.
2кг. камби и чорбаджийки
5 връзки целина
една глава чесън на скилидки
една зелка като за салата нарязана.
По 40гр. морска сол на литър вода.
Измиват се зеленчуците и чушките и доматите се надъпчват с игла или шиш.
Зарежда се бидона, налива се вода със солта разтворена и накрая с последната кофа се доизчислява нужната сол.
Затиска се някак да плува отгоре само вода.
Претака се от третия ден всеки ден докато мине ферментацията.
След две седмици до 20 дена е готова (ако не е станало много студено).
След това се пресича с нещо - като се слага и синапено семе за да не омекват после.