cervesa написа:Сигурно си пропуснал указанието на сашето:)Или ако са насипни нямаш указание:)
Преди да вложиш дрождите в бирената мъст (ферментатора),ги наръсваш във хладка преварена вода (35*С),например 5 гр дрожди в 50 гр(мл)вода,т.е. количеството на водата е 10 пъти повече от количеството на дрождите.НЕ ГИ БЪРКАШ,а ги ПОРЪСВАШ на повърхността.След 30 мин можеш да ги разбъркаш,да добавиш мъст ,колкото е водата с дрождите(за темпериране) и ги изсипваш в ферментатора (мъстта във ферментатора е добре да бъде аерирана (наситена с кислород-най лесно става с джуркане на дамаджана:)),слагаш водния затвор и...чакаш.
И после носиш за оценка на резултата:)
Наздраве!
Указания нямах просто изсипах 11гр насипни дрожни нотингам във ферментатора и туй беше... това което ми описваш ти мисля че се казваше yeast starter. Ама до колкото си спомням бях чел някъде дрождите да не се били оставяли повече от 20мин в топлата вода защото умирали или аз се бъркам нещо? След като се добави от маста в съда с дрождите колко време трябва да престои така преди да се добави във ферментатора?