Здрасти,
Я виж първо тенджерата дали е 30см на 30см, защото на някого изпратих последно по-малкия размер 28 на 28 , понеже тия големите свършиха. (Ако си взел стартов пакет)
Недей гледа кашона, а я измери с рулетка.
Т.е. ти си мислиш че имаш 21л. тенджера (30 на 30), но тя е 17 (28 на 28).
Освен това - независимо каква е тенджерата, меренето на малца и водата трябва да се прави точно.
Можеш да ползваш и кантар - 1л. вода тежи 1кг.
Та за 20л. мъст за варене, от която ще стане 16л. за във ферментора трябва :
1. 3.300кг. малц
2. 10л. вода за озахаряване
3. 13.5л. вода за промиване
4. Хмел според рецептата , но грубо около 20гр. с алфа около 10-12%. Това ще даде ИБУ - около 30.
5. Дрожди - половин пакетче или около 6гр.
Общо взето от 1 кг. малц се получават 5л. бира с екстракт 11-12% и алкохол 4-5%
Рецептите за по-силни бири изискват повече малц при същите условия.