Въпросите на един начинаещ

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Въпросите на един начинаещ

Мнениеот Heisenberg » 18 Окт 2013, 13:49

Здравейте колеги :)
На 12ти този месец "сготвих" 1вата си бира :) Рецептата която следвах се казваше "Belgian Saison" за 21литра. Всичко беше перфектно (като изключим охлаждането без chiller) ферментацията приключи за 4 дена и преди да ботилирам взех проба да изчисля количиството алкохол.... и ми излезе космическия 6.3% ... викам си нещо не съм го сметнал правилно ама по формулата (OG-FG)*131.25 си излиза толкова... викам си еми ко по-силна ще е биричката супер! Почнах да бутилирам и бях неприятно изненадан като ферментатора спря да пуска на 12тия литър... Защо се получи така уж 21 литра пък накрая само 12? Недостатъчна е била водата ли, вярно че се въреше мъста 1 час ама чак толкова много да изври? Има ли някаква възможност след като се добави мъста във ферментатора да се разреди с вода? Или пък да се отмият още захари с аколо 8литра вода и да се добави тя във ферментатора? .... и на 16ти бутилирах и сега чакам :) гледам взело да се утаяват някакви работи ... на 22ри 23ти ги пращам бутилките на терасата да се избистрят за 1 седмица :) и живот и здраве за хелуин ще пийнем бирцока :)
Аватар
Heisenberg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 18 Окт 2013, 13:06

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот daniel.trifonov » 18 Окт 2013, 14:37

Честита първа варка!

С колко вода започна като начало, т.е. с колко озахарява и после с колко промива?
Винаги остава някаква вода в малца след промиването, която не е за пренебрегване. При варенето също се изпарява сериозно количество, особено ако си варил в широк и плитък съд.
Аз веднъж направих грешка с водата и бирата ми стана към 11° алкохол. При бутилирането може да се разреди до колкото трябва да е според рецептата, стила или вкуса.
:idea: Виктор ме светна, че в някои пивоварни така правили - озахаряват и ферментират на висок екстракт и при бутилирането разреждат до необходимито.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот Heisenberg » 18 Окт 2013, 15:05

Направих машинг с 13.тлитра за 1 час и после отмивах в 21литровата тенжера докато се напълни догоре и туй беше... значи 7/8 литра някъде
Аватар
Heisenberg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 18 Окт 2013, 13:06

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот dandilov » 18 Окт 2013, 15:24

Нещо не разбирам...
Я опиши целия процес стъпка по стъпка какво си правил, какъв малц и какво количество, колко вода, на колко градуса си озахарявал, какъв и колко хмел и т.н.
Например:
1. ..............
2. ..............
3. .............. и т. н.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот Hristo » 18 Окт 2013, 15:45

Честита първа варка! На мен ми се губят няколко момента. Колко литра си сложил във ферментора след охлаждането? Какво ти представлява ферментора и как така е спрял да пуска? След 12-ия литър напълно празен ли е?
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот Heisenberg » 18 Окт 2013, 16:02

http://youtube.com/watch?v=1CRI1veziKI
Ето го целия процес моят малц е от този в сайта най обикновения хмела е същия като в клипа машинга го направих с толкова вода колкото и той 13.5литра мисля че беше.., но отмиването не съм сигърен с колко литра го направих 7 или 8л. отмивах го в 21литрова тенжера и като се напълни спрях (то в машера си беше останало някакво количество вода ама нали няма повече място в тенжерата и замина в мивката... после си вря 1 час добавих на 2 пъти хмел като завря 17г. и 10 мин преди края... после го охлаждах почти 1 час в банята с душа :D и като стана на 21градуса го метнах във ферментора р6снах дрождите (нотингам) и го затворих (незнам колко литра е имало) икато бутилирах имаше само 12литра във ферментора.. изсипах всичко и остана само някаква тиня надъното във ферментора.
Аватар
Heisenberg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 18 Окт 2013, 13:06

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот mirix » 18 Окт 2013, 21:34

Колегаспазвай пропорции 3:1 вода:малц и за промиване 4:1 вода малц. при някои случаи може да сеналожи доразреждане. Лично аз си оставям на колото стане. Обикновенно получавам от 13-17% захарност.
Не се кахъри все пак е 1 опит. Ще хванеш чалъма на тенджерата. Да не те лъжа скоро и аз имах преход от 30 на 100 л. казан. Ами все едно ми е първа варка , но с малко по вече опит
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот dandilov » 18 Окт 2013, 22:41

Според мен някъде си сбъркал и не си отмерил точно литрите на водата.
Ако си използвал за майшуване 13,5 литра вода и след това си промивал с още 7 литра, то се получават общо 20,5 литра екстракт.
При варенето се губят между 1/4 и 1/5 от водата. Значи трябва да останат за ферментатора между 15,4 и 16,4 литра.
Накрая се губи около 1 до 1,5 литра заради утайката, значи трябва да изкараш поне 14 литра бира.
Ето защо си мисля, че може би си объркал сметката с общото количество вода.
Аз си купувам ниско минерализирана трапезна вода от магазина. Хем заради вкуса на бирата, хем знам точно колко литра купувам.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот vsd » 19 Окт 2013, 08:42

Колега, ако си майшувал с 13,5 литра, от тях едва ли ще източиш много повече от половината. Другото остава в зърното. Поне при мен става така.
Тенджерата да не би да ти е ниска и широка и малка разлика в нивото да ти е няколко литра. Предполагам, че не си я напълнил до ръба и си сложил 2-3 см под него, което може би е 16-17 литра. Като сложиш изпаряването и утайката и сметките се връзват. Бутилирал си колкото трябва.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Въпросите на един начинаещ

Мнениеот Heisenberg » 19 Окт 2013, 10:12

Дам vsd не я напълних тенжерата до ръба... айде сега да ме светнете по какви начини може да се разрежда бирата? Някой спомена че при ботилирането може да се добави вода... има ли някаква конкретна формула примерно в бутилка 500мл да се добави еди си колко мл вода че алкохола от 6.3 да стане примерно 5.0? Възможно ли е да се разреди с вода във ферментатора точно преди да се добавят дрождите?
Аватар
Heisenberg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 18 Окт 2013, 13:06

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron