Моето първо вино

Без вино закъде ?
Кой как бере гроздето, как го ронка, мачка, сулфитира, мацерира, ферментира, отлежава и бутилира.

Модератор: ilu6a

Re: Моето първо вино

Мнениеот maxuel82 » 05 Окт 2013, 20:39

Всъщност днес цвета ми хареса :) явно като са се поутаили утайките и цвета е станал доста по червен ! Днес направих и първото откаляване една седмица след като отделих за тихата ! Източих и прехвърлих виното в 10л. бутилки от минерална вода !
PICT1920.JPG
На дъното и по стените на бидона имаше доста "кал" отделих последните 10л. внимателно за да не размътя ,но течноста се делеше все едно че "калта" е мазна и въобще не се смеси (незнам дали ме разбирате какво искам да кажа??) и тъй като в последните 10л не попаднаха утайки после пак си ги сипах ! Беше се утаила около 5-6 л. "кал" която изхвърлих
PICT1921.JPG
След това измих старателно бидона с топла вода и веро , оставих го да изсъхне и върнах виното обратно
PICT1925.JPG
затворих го хубаво и сложих пак водния клапан ! Какво следва оттук насетне ??? Между другото днес опитах виното на комшията който го беше сложил два дни след мен, но по стария "изпитан " начин ,като цвят е по тъмно червено от моето което ми хареса , но като вкус е доста стипчиво има много лек сладникав вкус и освен това някак си аромата му ми се губи ,докато моето е с мек вкус и много ясно открояващ се аромат, с една дума, не че е мое, ама е СУПЕР :D Направо се кефя !!!
maxuel82
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 16 Сеп 2013, 19:16
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: Моето първо вино

Мнениеот victoryvt » 06 Окт 2013, 09:19

Твоето има още много да се подобрява, а на комшията ти ще е все такова.
Между другото - по някое време цветът започва да се променя към по-керемидено, но това е чак след 4-5 месеца.
Аромата на плод сега е много силен,но и той ще намалява. Обаче и се променя към по-добър.

Аз вече запалих казана да си варя джибрите за ракия.
Т.е. само течното.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моето първо вино

Мнениеот maxuel82 » 06 Окт 2013, 17:24

Кога са готови джибрите за казана ? Когато захарността падне на 0 или когато джибрите паднат на дъното на бидона или и двете ??? Немога да убедя дядото да отделим за казана само течното ,щото видиш ли ,джибрата пускала ракията :arrow: Сега ако ми кажеш и някой трикове , особенности и тънкости при варенето на ракия , както ме "светна" за виното цена няма да имаш ! Благодаря !!!
maxuel82
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 16 Сеп 2013, 19:16
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: Моето първо вино

Мнениеот victoryvt » 07 Окт 2013, 09:09

За казана е когато няма вече ферментация. Т.е. ако за два три дни захаромера показва все едно - значи това е то.
С тези бързаци дрожди 1 седмица стига.
Ти дядо ти няма какво да го разубеждаваш.
Аз цедя сока принудително, защото казана ми е с тънко дъно. Ако разполагаш с казан с дебело дъно или на водна или маслена риза - тогава си вари всичко заедно.
Но ...
Джибрата и винената кал в нея пускат ... ммм ми не много приятни аромати в ракията.
Но все пак - ако може вари ги заедно и по-полека с огъня, да може бавно бавно да се отделят добре фракциите.

Аз изхвърлих около 50кг. изцедени джибри. Ако имах преса - щяха да са 40кг. и щях да имам още 10л. за в казана.
Т.е. загубил съм около 1.2л. спирт. Но пък това което извадих - 12л. на 75% + 1л. на 93% първаци + 7-8л. патоки на 25% ме удовлетворява. Няма и помен от кисело, не е стипчиво, не е "люто" както когато се вари джибра с кал.
Доста мека и приятна ракийка.
Сложих й 15гр. силно печен чипс и 15 гр. средно печен - и двата български, тъкмо да пробвам какво продавам.
Пуснах помпичката за аквариум да бълбука вътре в тубата и запуших гърлото с една гумена ръкавица.
Една седмица така и ракията става все едно е отлежавала месец поне.
После ще я раредя до 42-43% и пак пускам помпичката за около седмица.
И става за пиене.

Бай дъ уей, варя с колона от тип ЛМ - 60-70см. пълнеж , при малък отлив и топъл продукт - руски спиртомер до 100 потъва целия , а при охлаждането до 20гр. показва 93-95% алкохол.
Така си прекарвам първаците, после за средата усилвам отлива и съответно градуса пада на около 85- до 70.
Като наближат патоките - пак намалявам отлива, качвам градуса на 90 и като падне сам на 80 и замирише на дъска и костилки - отделям за патоки.
Тях ги събирам с някакъв минимален рефлукс, така че да има все пак някакво колонно действие и когато вече едвам капе - спирам защото не си заслужава газта.
Целия процес от запалването до спирането - от 9:30 до 18:30, а от протичането - 11:15 до 18:30 , т.е. 8-9 часа.
Ако го карам по-през пръсти - и джасам само на пълна мощност и без да губя време за цедене на джибри - 6 часа от запалването и съм готов.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моето първо вино

Мнениеот maxuel82 » 07 Окт 2013, 15:31

Чакай чакай малко ,че това последното нищо не разбрах :?
victoryvt написа:
Бай дъ уей, варя с колона от тип ЛМ - 60-70см. пълнеж , при малък отлив и топъл продукт - руски спиртомер до 100 потъва целия , а при охлаждането до 20гр. показва 93-95% алкохол.
Така си прекарвам първаците, после за средата усилвам отлива и съответно градуса пада на около 85- до 70.
Като наближат патоките - пак намалявам отлива, качвам градуса на 90 и като падне сам на 80 и замирише на дъска и костилки - отделям за патоки.
Тях ги събирам с някакъв минимален рефлукс, така че да има все пак някакво колонно действие и когато вече едвам капе - спирам защото не си заслужава газта.
Целия процес от запалването до спирането - от 9:30 до 18:30, а от протичането - 11:15 до 18:30 , т.е. 8-9 часа.
Ако го карам по-през пръсти - и джасам само на пълна мощност и без да губя време за цедене на джибри - 6 часа от запалването и съм готов.
Казана на който ще варя мисля, че е с тънко дъно !!! Нека да обобщим - Та за казана е когато няма ферментация захаромера е на 0 или под 0 и т.н. ! Отделям само течността ,изцеждам и изхвърлям сухата джибра ! И така течността сипвам в казана ,затваряме плътно и палим огъня !! Ето оттук натаътк ми е важно -като текне отделям "първака" (около 1л. на 200л. течност) и почвам да следя периодично със спиртомера алкохолния градус ! Кога отделям за патоки ? Според това което знам ,след като спиртомера покаже 45%(градуса) на топла ракия и след това другото всичко остава за преварката т.е. патоки и така докато не спре да тече или много намали !!! Чувал съм ,че ракията трябва да тече вертикално от чучурката ,ако подлива назад трябва да се засили огъня,ако тече по непред трябва да се намали огъня ! След това мисля ,че другото ми е ясно !!
maxuel82
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 16 Сеп 2013, 19:16
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: Моето първо вино

Мнениеот victoryvt » 08 Окт 2013, 08:30

Ми долу горе е така. Няма да сбъркаш.
На първака от тези 1л. - първите 200-300мл. ги махай за чистене на прозорци, другите 7-800 мл. заедно с патоките за следващия път.
В началото да тече слабо на слаб огън, чак после като дойде средата - засили огъня, и вече за патоките още го засили.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моето първо вино

Мнениеот maxuel82 » 12 Окт 2013, 20:43

Днес ходих да запиша час за казана :D поспорихме с казанджията ,че неможе джибрата която е на 15 дни след ато съм сложил захарния сироп да е готова за варене !Каза че трябвало поне месец ! Обясних му как съм направил виното и че култивираните дрожди ферментират по-бързо но пак невярва :D и ме накара да ми занеса от материала от който ще правя ракията ! Капна една капка на един уред (той му вика микросоп) ама си е рефрактометър и рефрактометъра показа 6 (какво е 6 незнам) ама каза че е готово за казана ! Във вторник ще варя !!! Иначе те с такова го гледа
pic_00455603_1.jpg
pic_00455603_1.jpg (8.27 KiB) Прегледано 25747 пъти
maxuel82
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 16 Сеп 2013, 19:16
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: Моето първо вино

Мнениеот maxuel82 » 16 Окт 2013, 22:14

И ракията е вече готова :D !Изтисках джибрата и отделих само течността в бутилки към 170л. и за да направя кефа на дядото сложих и 3 кофи джибри !
PICT1940.JPG
казана се напълни почти догоре ,на дънотона казана имаше около 20л.вода която остана от миенето
PICT1941.JPG
Имаше и такива дето само даваха акъл и даваха съвети как отначалото огъня трябвало да е силен, за да заври по бързо ,ама аз си карах както си е по книга (по форум :D ) полека с огъня и след около 100 минути от запалването на огъня текна на 70%
PICT1944.JPG
maxuel82
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 16 Сеп 2013, 19:16
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: Моето първо вино

Мнениеот maxuel82 » 16 Окт 2013, 22:23

Още като текна отделих 0.300л първак и още около 0.800л за преварка !Общо изкарах 20л. на 67% , 10л. на 60%, 10л на 50% , 10л.на 40% и около 6л под 40%(патоки) ! Като падна на 30% спрях огъня и си търъгнах ! Засега няма да правя преварка ,ще чакам и догодина ,че да се събере повече , поне 100л да стане и тогава ще преварявам ! Иначе е хубава и не мирише много на джибри както предишните ракий който съм варил ;)
maxuel82
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 16 Сеп 2013, 19:16
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: Моето първо вино

Мнениеот victoryvt » 17 Окт 2013, 08:53

Всичко добре, ама тия 20л. вода в казана само можеше да се махнат.
Карай, не е фатално, просто излишно разрежда алкохола в казана.
Няма нужда от преварка - пий си средната фракция след разреждане до 45% алкохол, превари само патока и втория първак.
Сложи сега дъбов чипс или клечки от черница леко обгорени, и търси начин за аериране.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Вино !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron