Модератор: ilu6a
Казана на който ще варя мисля, че е с тънко дъно !!! Нека да обобщим - Та за казана е когато няма ферментация захаромера е на 0 или под 0 и т.н. ! Отделям само течността ,изцеждам и изхвърлям сухата джибра ! И така течността сипвам в казана ,затваряме плътно и палим огъня !! Ето оттук натаътк ми е важно -като текне отделям "първака" (около 1л. на 200л. течност) и почвам да следя периодично със спиртомера алкохолния градус ! Кога отделям за патоки ? Според това което знам ,след като спиртомера покаже 45%(градуса) на топла ракия и след това другото всичко остава за преварката т.е. патоки и така докато не спре да тече или много намали !!! Чувал съм ,че ракията трябва да тече вертикално от чучурката ,ако подлива назад трябва да се засили огъня,ако тече по непред трябва да се намали огъня ! След това мисля ,че другото ми е ясно !!victoryvt написа:
Бай дъ уей, варя с колона от тип ЛМ - 60-70см. пълнеж , при малък отлив и топъл продукт - руски спиртомер до 100 потъва целия , а при охлаждането до 20гр. показва 93-95% алкохол.
Така си прекарвам първаците, после за средата усилвам отлива и съответно градуса пада на около 85- до 70.
Като наближат патоките - пак намалявам отлива, качвам градуса на 90 и като падне сам на 80 и замирише на дъска и костилки - отделям за патоки.
Тях ги събирам с някакъв минимален рефлукс, така че да има все пак някакво колонно действие и когато вече едвам капе - спирам защото не си заслужава газта.
Целия процес от запалването до спирането - от 9:30 до 18:30, а от протичането - 11:15 до 18:30 , т.е. 8-9 часа.
Ако го карам по-през пръсти - и джасам само на пълна мощност и без да губя време за цедене на джибри - 6 часа от запалването и съм готов.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта