Преминаване към 100 литровка

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот victoryvt » 06 Окт 2013, 09:24

Миро, не ми харесва че сте напълнили 200л. бидон до средата.
Много въздух остава горе.
Да не я вкиснете ей !

Нямаш ли някой 100литров ?
Или ако искаш след 3-4 дена ферментация я откали направо в такъв и го затвори плътно за още 7 дена.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот daniel.trifonov » 06 Окт 2013, 18:37

За рибкения нагревател хубаво, ама дали ще може да го топнеш до дъното на бидонЯ!? Може и да се напълни с вино и да "изфъска". Ако пък го потопиш, колкото му е дължината, ще топли само горната част, т.е. до дълбочината, до която стига.

А това за нацепената медна тръба е едно от много добрите решения. В книгата на Дж. Палмър беше обяснено каква да бъде конфигурацията на така наречената скара, за да има оптимални условия за филтрация, ефективност и скорост. Също е добре да бъде направено като на този клип, за да може да се почиства отвътре.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 06 Окт 2013, 22:14

Викторчо бидоня е 120л. Точих с разграфена кофа и затова мога да кажа че грешката може да е най-много 5% понеже беше на страни леко. Залепил съм капака отстрани с хартиено тиксо и ако не излезе нищо през бълбукатора значи въздуха е запълнен с СО2.
Дидо благодаря, този клип съм го гледал от давна и от там ми е идеята
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот victoryvt » 07 Окт 2013, 09:13

Е като е 120 що е наполовина пълен (или празен) ?
Малко покъсно ще има разкази в картинки. Излезе 90 л. бира в бидона за ферменация на 13%


нали 20 кила майшнахте, 100л. трябваше да извадите и да напълните тоя бидон до 5/6 от обема ? Айде заради 13% дето си измерил да речем че нема да е 100 ами 90.
Моя също е 120 и знам докъде го пълня от 20 кила малц.

Аквариумен нагревател влиза целия във моето вино и не изгаря. Херметик е.
Аз също се плаша да не гръмне, ама досега 2 г. не е гръмнал.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 07 Окт 2013, 13:02

Даже на картинките го дават целия да е потопен инак , ако има сухо може да гръмне.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот daniel.trifonov » 07 Окт 2013, 13:13

Тогава действаш с този нагревател. По-ефективно е от въглавничката, а и има терморегулатор.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот cervesa » 07 Окт 2013, 14:12

Ей ,момчета,забравяте най-важното-хигиената.С тези разни джаджи дето ги пъхате в преварената мъст ,опасността от зараза е много голяма.А веднъж завъдиш ли я ,много е трудно отърването от нея.
Изключително важно е след варката мъстта да бъде предпазена от каквито и да е било контаминации,а в нашите мазета дал бог-трушии,джибри,плодове ,праз......

Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 07 Окт 2013, 14:25

Ха ам нагревателя ще мине и той през йодирана водичка преди накисването. Мисля и на него една дупчица за кабела и да си виси от капака потопен до дънцето, да се мъчат дрождаците да гризкат стъклото :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот daniel.trifonov » 07 Окт 2013, 14:26

Да, йода е задължителен.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 13 Окт 2013, 21:23

Днес както си пътувам и бях силно уплашен. Обажда ми се моят човек и казваотворих бидона мирише много гадно. Иииии викам си аз айде на ракия. казах му да чака че като се прибера минавам.
Отварям ... райййй приятен полъх на ароматен хмел жатец :D
И бах ти Вцепяването
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron