Преминаване към 100 литровка

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 04 Окт 2013, 15:31

Такааа имам зарибен приятел който има около 150 л. съд . Ще варим по BIAb технологията, скоро очаквайте разкази в картинки.
Засега съм снимал само коша преди да го заредим с малц и да сложа мрежта вътре.
03102013608.jpg

Колкото и да се мъчихме събрахме 16,5 кг. малц, но си мисля чв 15 ще му се отрази най-добре, ама 1 варка за тест. Довечера мизлим да започнем бруталния тест пък да видим до къде ще я докараме.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот daniel.trifonov » 04 Окт 2013, 17:38

Оставете му празно място в коша, че като набъбне малца и ще се уплътни много, ако го натъпчеш ;)
пък тогава течността няма да иска да преминава лесно навътре и навън и ще спадне ефективността.

Моята последна варка беше 70л, ама нещо не стигна мощността на котлончето. Така като го гледам и сравнявам с други ми изглежда да е 6кВт и не ми стигна мощността да ври силно мъстта.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот dandilov » 04 Окт 2013, 22:29

Ехееее... 6kW котлон си е много, ама много голяма мощност! Трябва да ври яко. Явно някъде бъркаш с мощността. Как я определи, че е 6kW? Или площта на котлона е по-малка от площта на съда за варене и няма ефективно подгряване...
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот victoryvt » 05 Окт 2013, 13:27

А, за 100л 6 квата са даже малко.
Аз варя в 100л. казан на газ - 5-6квата + в още един 40-литров с бързовар 2квата.
Над 6 квата може само на газ с редуцир високо налягане, което по принцип не е разрешено. Тогава стигат и до 9 квата тия горелки.
Стария газов котлон на военния завод , мисля че Горин му беше марката беше 18квата ама не го правят вече.
Иначе - решението е - няколко горелки под казан 200-300л. и от там насетне следва - пара от парогенератор.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 05 Окт 2013, 14:09

Не стана баш както я мислехе , ама. Барабана не може да се потопи в неободиито количество вода. и сложих 20 кг малц.
Малко покъсно ще има разкази в картинки. Излезе 90 л. бира в бидона за ферменация на 13%
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 05 Окт 2013, 15:39

Започнахме по добрия стар начин. С малко импровизация при прецеждането натиках цендката преди крана и от време на време имаше трици , но после при връщане на мъстта коригирахме неата пак през цедката.
04102013610.jpg

Варим яко, но котлончето е слабичко. Намери се към края един поклеясал редуцир- вентил с врътка и избичихме яко :)
05102013612.jpg

за серпентина ползвахме радиатор от хладилна витрина, но поради порно постановката не беше технически възможно да го потопим целия, но за 40 мин охладихме.
По нощите не ми се ходеше за тензух в къщи и сгънах мрежата на 3-4 ката, което има предпоставка за повече утайка в бидона, но здраве да е
05102013614.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 05 Окт 2013, 15:42

05102013615.jpg

Заквасих с 33 гр. нотингам , като малко преди това направих стартер и смесих в бидончето
05102013616.jpg

05102013617.jpg

Притеснява ме само че температурата в помещетиено се мени и варира между 10-17 гр. и сега ще се натоварим с не леката задача да дозапълним моето мазе ;)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот daniel.trifonov » 05 Окт 2013, 21:30

Хайде, честито за голямата варка!
Ама трудно си е с такъв обем, когато е за първи път и не очакваш разни неща.
Може на бидона да му сложите една ел. възглавничка някъде в долната част, "залепена" отстрани и на най-малка мощност. Примерно 15 - 20 Вт ако има, според мен ще е добре.
На този радиатор махнахте ли му ламелите, да остане само по серпентина или го накиснахте както си е?
Каква бира сварихте?

А моето котлонче е мой набор - 1982г. Леля ми и свако ми са го донесли от Сирия и помня, че имаше табелка, ама сега като го ползвах никъде нищо не пише за мощността. Мисля, че е към 6кВт, понеже го сравнявам със сега масово разпространените котлони за около 40лв. - тях ги пишат 9кВт.
Моят казан е 46см диаметър и 46см дълбок - неръждаем. Горелката на котлончето е около 12-15см, а цялата му стойка е трикрака с около 40см диаметър.

Поздрави!
Последна промяна daniel.trifonov на 06 Окт 2013, 18:22, променена общо 1 път
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 05 Окт 2013, 21:52

Дидо не ми е оставало време за замерване. Обаче като сложихме другия вентил и набичихме , направо откачи котлона. На 3 крака чугунен е да. Нещата са ясни- другият път 22 кг малц. ще бъде. Заръка имам към моя приятел да намери медна тръба д я сложим на дъното и с тънък диск да я нарежем с ракетката ан прорези за прецеждане, а на крана ще бъде мрежата. Имаше дребни спънки, които ще бъдат отстранени за другия път. Аз за затопляне на бидона си мислех да купя реотан за аквариум и да го топна вътре. Единственото което ме притеснява е от промяната на температурите да не се получи някой странен вкус
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 05 Окт 2013, 21:55

Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Следваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron