Добре, почти на 0% е паднала захарта, така че ако ще добавяш бактерии за ЯМКФ, след откаляването ще има нужда от малко добавяне на захар - 1 до 2% (по съвет на Виктор).
На материала за ракия, може да му хвърлиш вътре една затворена и замразена бутилка с вода, че да му смъкнеш температурата малко. Вечерта като се засили ферментацията, може ида превиши 30°C и това вече е предпоставка и за оцетно кисела ферментация.
Да си кажа и за моето вино в темата на колегата:
Миналата седмица го отделих от джибрите, а днес му направих откаляване. Плътността му е 0,996 г/см^3 или с други думи - малко под 0%.
От 85-87л течност останаха 71л вино. След смилането, гроздето беше на нивото на 110л в 120л бидон. не знам колко килограма са, но ми се струва, че рандемана е доста висок. Нека някой от хората с опит да каже приблизително какъв е рандеманът, че ми е интересно "къде сме ние".