За първи път правя червено вино и ще опиша подробно какво и как съм го правил и ако има грешки да мога да ги корегирам сега или догодина като правя другото вино
един ден по рано обрах гроздето
на следващия ден измих добре съдовете в които ще ронкам , мачкам и ферментирам и започнах с ронкането и мачкането ,тъй като машината с която се пукат зърната беше заета точно същие ден използвах бормашина с приставка за бъркане на разтвори (дано не е гречшка)
едновременнто с пукането на зърната сулфитирах с КМБС , тъй като легена побираше точно 50кг слагах 6гр КМБС
разбърквам и изсипвам в бидона и така 180кг грозде ! Когато всичко беше готово премерих захарността която беше 21 и се наложи корекция !Източих една кофа мъст и разтворих 4 кила захар ш нея ,изсипах чя в бидона ,разбурках и пак премерих , захаромера показа 23 и малко
по настояване на дядото сложих още 1кг захар и така захарността стана почти 25 ! След което рахидратирах дрождите като преварих вода оставих я да се охлади до около 30градуса